Gazdagság! Ez az egyik téma, ami talán mindenkit foglalkoztat a világon. Különösen akkor, ha Robert T. Kiyosaki tollából származnak az útmutatások. 1947. április 8-án született, amerikai befektető, üzletember, bestseller író.  A szerző 15 könyvet írt, melyek összesen több, mint 26 millió példányban keltek el.

Kiyosaki úr művei motiváló jellegűek, hiszen Ő maga többek között motivációs tréner is. Kevés gyakorlati tanácsot ad, ezért elég sok kritika is éri.  Szerinte a kudarcnak is fontos szerepe van az életben.  Az író felnyitja a szemed a lehetőségre, de nem mondja el, hogyan élj vele.

Szegény papa, gazdag papa

Robert már fiatalkorában tudta, hogy gazdag akar lenni. Abban a szerencsés helyzetben volt, hogy rendelkezésére állt egy gazdag apa figura. A siker alapköve az oktatás, ugyanakkor a diákok részére a pénzügyi és kommunikációs ismeretek elsajátítása is ugyanolyan fontos.  Két apa nevelte, két különböző célt tűztek ki elé.  A Gazdag apa azt javasolta, alapítson saját céget, az Értelmiségi apa pedig azt, hogy járjon iskolába, majd keressen egy jó állást egy nagyvállalatnál. A Gazdag apa szerint elegendő, ha azt tanulja meg, hogyan vegye magát körül művelt alkalmazottakkal. 

Mindkét apa hitt az oktatásban, de más- más tanulmányokat javasoltak. Mindkét apa sikeres volt a szakmájában, de az egyik adósságot hagyott maga után, a másik pedig befektetéseket halmozott fel. Nehéz dolga volt, hisz ellentmondások között nevelkedett, de úgy döntött tanul mindkettőtől.  Értékes információhoz jutott az évek során, látta és tapasztalta, hogyan befolyásolja a gondolkodásmód az életüket. Például az egyik apja ezt mondta: „Nem engedhetjük meg magunkak.”, a másik apa pedig „Hogyan engedhetem meg magamnak?” Az egyik mondat feladásra késztet, a másik elgondolkodtat. Lehetséges, hogy mi is így gondolkodunk néha?!

A tanulás az egyik legjobb befektetés

A könyv tökéletesen szemlélteti a kétfajta gondolkodásmódot. Fontos, hogy leküzdjük félelmünket, a kishitűséget, a lustaságot és lássunk neki célunk megvalósításának. Ha foglalkoztat minket, miért fontos pénzügyi műveltséget tanulnunk, hogyan gondolkodik a Gazdag papa és a Szegény papa, ha érdekel minket a CASHFLOW és tudni szeretnénk, miért a gazdagok teremtik a pénzt olvassuk el a könyvet. Aztán folytatásként megfogadhatjuk a milliárdosok tanárának tanácsát, miszerint az első lépések egyikeként fektessünk a tanulásba. Kezdheted ezt azzal, hogy Coach-nak tanulsz nálunk.

Kellemes olvasást kívánok és ha úgy döntesz, várunk szeretettel!

Erdélyi Zsuzsanna

Business Coach gyakornok