Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Életed pénzügyi tervezése

A pénz jobb, mint a szegénység, már csak anyagi szempontból is.” - Woody Allen

coach coaching pénz tervezés proaktivitás

Persze-persze, elcsépelt téma, és mindenki profi a témában, senkinek nincsenek pénzügyi nehézségei, de azért mégis írnék pár gondolatot erről a témáról.  J

A pénzről való viszonyról nem szeretnék most részletesebben írni, de abban megegyezhetünk, hogy fontos mindenki számára. Ebből veszel ételt, fizeted a költségeidet, meglepheted szeretteidet egy ajándékkal, adományozhatsz, jó ügyeket szolgálhatsz. Persze nem mindent vehetsz pénzért, de hozzájárul egy kiegyensúlyozottabb élethez. 

Te teljesen átlátod a költségeidet, bevételi forrásaidat, megtakarítási lehetőségeidet? Készítettél már magadnak havi, évi pénzügyi kimutatást, hogy tisztán lásd a helyzeted, vagy teljesen spontán döntesz a kiadásaidról? Úgy érzed nincs rá szükséged? 

Készítettem egy mintát Excel-ben, ami bárkinek jó alapot nyújthat, de ezt bővítheted szabadon. Azért hasznos így elkészíteni, mert bármikor javíthatod, módosíthatod az adatokat, ha képleteket szúrsz be, azonnal eredményeket kapsz a számológép pötyögése nélkül, de ha papírlapon szeretsz dolgozni ugyanúgy hasznos, csak kicsit időigényesebb. Lássuk!

coach coaching pénz tervezés proaktivitás

Kiadások

coach coaching pénz tervezés proaktivitás

Ha most hirtelen megkérdeznélek mennyi a havi összes költséged, tudnál rá válaszolni? Végig gondoltad már, hogy az előtted lévő hónapban mi vár Rád? Tényleg belefér az az új telefon, ruha vagy utazás?

Nézzük tételesen!

  • Fix költségek

Minden esetben vannak kiadásaid, amik hónapról hónapra jelentkeznek. Ilyen lehet a hitel törlesztőrészlete, biztosítás, lakhatás, rezsi költségek. Érdemes ezeket összeszámolnod, hogy tudd havi szinten mi az a pontos összeg, ami biztosan elmegy a bevételeidből, és hogy mennyi marad az egyebekre. A táblázatban felsoroltam a főbb típusokat, nem szorul magyarázatra. Egy sima lakást vettem alapul, de nyilván egy háznál több dolog jelentkezhet még.

  • Változó költségek

Vár rád a hónapban olyan dolgok vásárlása, amire nem mindig kell költened? Felújítandó ruhatár, kozmetikus, szeretnél esetleg kicsit lazítani egy wellnessben vagy jó hangulatú koncerten? Számoltál velük vagy, ahogy esik, úgy puffan? Persze nem kell rágörcsölni, hogy az a sör vagy koktél belefér-e, itt most az a cél, hogy tervezzük a hónap elején, hogy nagyságrendileg mire tudunk költeni. Inkább számolj többet, mint kevesebbet, maximum kellemes meglepetésben lesz részed a malacpersely kinyitásánál. J     

  • Váratlan költségek

Mindenki életében előfordulnak elkerülhetetlen, nem várt kiadások. Neked is fog! Fogorvos, baleset, elromlik egy műszaki cikk a lakásban, vagy javítani kell valamit a házon stb. Érdemes erre számolni egy költséget, hogy felkészültek legyünk, ha beüt a baj. Hogyan számold ki? A javaslatom, hogy vizsgáld meg az utóbbi évedet, milyen „meglepetések” értek. Oszd el 12-vel, és számolj belőle egy havi átlagot. Ez egy jó kiindulópont lesz számodra.

 Bevételek

coach coaching pénz tervezés proaktivitás

A legfőbb bevételed általában az állásból vagy vállalkozásból szerzett jövedelem. Az állás elég standard általában, kivéve a jutalékos rendszerben dolgozókat. A vállalkozók sem számíthatnak minden hónapban ugyanannyi pénzre, de ha elég nagy mintát vesznek alapul, akkor egy átlagot véve kiszámolható. Van esetleg befektetésed, passzív jövedelmed vagy mellékállásod? Ha igen, az remek, ha nincs, törekedj rá!   

Megtakarítás

coach coaching pénz tervezés proaktivitás

Miért fontos, hogy legyen félretett pénzed? Váratlan munkahelymegszűnés, egészségügyi probléma, vagy hirtelen kár az ingatlanodban. Fel kell készülnöd a nagyobb volumenű pénzkiadásra, ha beüt a baj, ne legyenek napi gondjaid. Persze tudom, rengeteg biztosítás van a piacon, de ez a félretett összeg biztonságérzetet ad, nem lógsz a levegőben, nem kell senkitől kölcsönkérned, és azonnal hozzáférhető. Érdemes annyit összegyűjtened, hogy 5-6 hónapig meg tudj élni gondtalanul. Ez alatt tudsz új munkahelyet szerezni, rendezni soraidat, bármilyen probléma is ütötte fel a fejét. 

A megtakarítás könnyen kiszámolható: BEVÉTEL mínusz KÖLTSÉGEK. Tiszta sor!

Ebből könnyen láthatod, mennyi marad a kasszádban havi, éves szinten. Gyűjtesz valamire, vagy régóta vágysz egy külföldi nyaralásra? Tisztában voltál vele eddig, hogy mennyi idő összeszedni rá a pénzt, vagy majd lesz valami alapon nem gondoltad végig, mert úgyis belefér? Ezzel az egyszerű matekkal tisztábban fogod látni, mikor érheted el!

Ha be akarod magad biztosítani, hogy megtakarításodat tényleg arra akarod elkölteni, amire tervezted, nyiss egy külön számlát, és utald rá az erre szánt összeget minden hónap elején vagy végén. Ezt ma már díjmentesen megteheted rengeteg banknál.

Mit tegyél, ha nincs megtakarításod? Hogy érheted el? Nos, ez egy következő cikk témája lesz.

Kívánok bőséges jövőt!

„Pénzért nem lehet boldogságot venni, de ahhoz azért hozzásegít, hogy a legjobb helyeken hajszoljuk.”- David Biggs

coach coaching pénz tervezés proaktivitás

Simon István, Life Coach

0 Tovább

Gazdag papa, szegény papa: Robert T. Kiyosaki és Sharon L. Lechter könyve

Gazdagság! Ez az egyik téma, ami talán mindenkit foglalkoztat a világon. Különösen akkor, ha Robert T. Kiyosaki tollából származnak az útmutatások. 1947. április 8-án született, amerikai befektető, üzletember, bestseller író.  A szerző 15 könyvet írt, melyek összesen több, mint 26 millió példányban keltek el.

Kiyosaki úr művei motiváló jellegűek, hiszen Ő maga többek között motivációs tréner is. Kevés gyakorlati tanácsot ad, ezért elég sok kritika is éri.  Szerinte a kudarcnak is fontos szerepe van az életben.  Az író felnyitja a szemed a lehetőségre, de nem mondja el, hogyan élj vele.

Szegény papa, gazdag papa

Robert már fiatalkorában tudta, hogy gazdag akar lenni. Abban a szerencsés helyzetben volt, hogy rendelkezésére állt egy gazdag apa figura. A siker alapköve az oktatás, ugyanakkor a diákok részére a pénzügyi és kommunikációs ismeretek elsajátítása is ugyanolyan fontos.  Két apa nevelte, két különböző célt tűztek ki elé.  A Gazdag apa azt javasolta, alapítson saját céget, az Értelmiségi apa pedig azt, hogy járjon iskolába, majd keressen egy jó állást egy nagyvállalatnál. A Gazdag apa szerint elegendő, ha azt tanulja meg, hogyan vegye magát körül művelt alkalmazottakkal. 

Mindkét apa hitt az oktatásban, de más- más tanulmányokat javasoltak. Mindkét apa sikeres volt a szakmájában, de az egyik adósságot hagyott maga után, a másik pedig befektetéseket halmozott fel. Nehéz dolga volt, hisz ellentmondások között nevelkedett, de úgy döntött tanul mindkettőtől.  Értékes információhoz jutott az évek során, látta és tapasztalta, hogyan befolyásolja a gondolkodásmód az életüket. Például az egyik apja ezt mondta: „Nem engedhetjük meg magunkak.”, a másik apa pedig „Hogyan engedhetem meg magamnak?” Az egyik mondat feladásra késztet, a másik elgondolkodtat. Lehetséges, hogy mi is így gondolkodunk néha?!

A tanulás az egyik legjobb befektetés

A könyv tökéletesen szemlélteti a kétfajta gondolkodásmódot. Fontos, hogy leküzdjük félelmünket, a kishitűséget, a lustaságot és lássunk neki célunk megvalósításának. Ha foglalkoztat minket, miért fontos pénzügyi műveltséget tanulnunk, hogyan gondolkodik a Gazdag papa és a Szegény papa, ha érdekel minket a CASHFLOW és tudni szeretnénk, miért a gazdagok teremtik a pénzt olvassuk el a könyvet. Aztán folytatásként megfogadhatjuk a milliárdosok tanárának tanácsát, miszerint az első lépések egyikeként fektessünk a tanulásba. Kezdheted ezt azzal, hogy Coach-nak tanulsz nálunk.

Kellemes olvasást kívánok és ha úgy döntesz, várunk szeretettel!

Erdélyi Zsuzsanna

Business Coach gyakornok

0 Tovább

Proaktív coaching

blogavatar

A Pro Bona Coaching & Training Center blogja. Hírek és érdekességek a coaching hazai és nemzetközi világából. Témánk az üzleti és életvezetési fejlesztés, melyet színes tippekkel és megközelítésekkel szeretnénk közel hozni az olvasóinkhoz.

Címkefelhő

coaching (213),coach (205),szakirodalom (38),célkitűzés (28),motiváció (28),önismeret (26),life coaching (22),technikák (21),változás (14),boldogság (14),vezetés (14),proaktivitás (14),kreativitás (13),stresszkezelés (11),business coaching (10),önbecsülés (9),karrier (9),önbizalom (9),siker (8),időbeosztás (8),párkapcsolat (7),tudatosság (7),átkeretezés (7),együttműködés (7),értékesítés (6),pozitív pszichológia (6),nők helyzete (5),felelősség (5),interjú (5),tánc (5),túra coaching (4),kommunikáció (4),értő figyelem (4),oktatás (4),kérdezéstechnika (4),fogyás (4),reziliencia (4),férfiak helyzete (4),elégedettség (4),pszichológia (4),asszertivitás (4),elismerés (4),bátorság (3),stressz (3),Itt és Most (3),kultúra (3),mese (3),szabadság (3),testbeszéd (3),reframing (3),egyensúly (2),bizalom (2),szinergia (2),megismerés (2),rugalmasság (2),játék (2),irányítás (2),életciklus (2),álom (2),csend (2),Edward de Bono (2),kritika (2),praxis (2),vállalat (2),pénz (2),Martin Wehrle (2),életmód (2),önérvényesítés (2),ítélkezés (2),tervezés (2),ROI (2),tanácsadás (2),érzékenység (2),mozgás (2),alkalmazkodás (2),érzelmi intelligencia (2),multi (2),iskola (2),munka (1),szuperérzékenység (1),teljesség (1),sport (1),edzés (1),anyaszerep (1),vállalat (1),SMART (1),akaraterő (1),optimizmus (1),őszinteség (1),Appreciative Inquiry (1),szokás (1),megbocsátás (1),erősség (1),munkahely (1),gyerek (1),társaság (1),Fontos és Sürgős (1),érzelmek (1),intelligencia (1),MBO (1),flow (1),szülő (1),érzékenyítés (1),szervezetfejlesztés (1),depresszió (1),család (1),kamasz-szülő (1),a coaching hatása (1),bántalmazás (1),helyzetfüggő vezetés (1),tanulás (1),y generáció (1),caoaching (1),jövő (1),coachcoaching (1),átirányítás (1),fogadalmak (1),én-erő (1),akarat (1),szeretet (1),böjt (1),önzetlenség (1),nagylelkűség (1),áramlás (1),önállóság (1),függetlenség (1),ügyfél (1),karizma (1),játszmák (1),Gordon (1),megértés (1),belső logika (1),egyenjogúság (1),tréning (1),empátia (1),irigység (1),ügyfélszerzés (1),fluencia (1),önértékelés (1),megbecsülés (1),előrelátás (1),fair play (1),méltányosság (1),introvertált (1),etika (1),delegálás (1),metafora (1),edző (1),önkéntesség (1),hős (1),tranzakcióanalízis (1),dicséret (1),orvos (1),beteg (1),kitartás (1),Toastmasters (1),metakommunikáció (1),tárgyalástechnika (1),interkulturális (1),életvezetés (1),kifogás (1),fejlesztés (1),divat (1),élet (1),cselekvés (1),Csikszentmihalyi Mihaly (1),életszerepek (1),Szentgyörgyi Romeo (1),Kiyosaki (1),FISH! (1),személyiség (1)

Feedek