A tranzakcióanalízist (TA) Eric Berne fejlesztette ki, hogy segítsen megérteni, miért érzünk, gondolkodunk és cselekszünk úgy, ahogy. A „tranzakció” a másokkal való interakciónkat jelenti, legyen az beszélgetés vagy más viselkedési forma. A TA népszerűsége az elmúlt évtizedekben növekedett, és ma már számos területen alkalmazzák, beleértve a coachingot is.

A TA Alapelvei

A TA alapvető kiindulópontja, hogy minden embernek három „én-állapota” van: Szülő, Felnőtt és Gyermek. Ezek az állapotok különböző viselkedési mintákat és gondolkodásmódokat jelentenek:

  • Szülő (P): Kontrolláló, ítélkező, gondoskodó vagy néha kényeztető.

  • Felnőtt (A): Logikus, érzelmektől mentes, objektív.

  • Gyermek (C): Érzelmi, lázadó vagy alkalmazkodó, keresve az elismerést és gondoskodást.

A tranzakciók során az emberek ezeket az én-állapotokat aktiválják, ami pozitív vagy negatív viselkedésekhez vezethet, mint például együttműködés vagy konfliktus, megerősítés vagy meggyengítés.

Tranzakciók és Interakciók

A tranzakciók lehetnek kiegészítőek vagy keresztezettek. Kiegészítő tranzakciók esetén minden rendben van, míg a keresztezett tranzakciók konfliktusokat eredményeznek. Ez négy lehetséges állapothoz vezet:

  1. Én rendben vagyok, te rendben vagy.

  2. Én rendben vagyok, te nem vagy rendben.

  3. Én nem vagyok rendben, te rendben vagy.

  4. Én nem vagyok rendben, te sem vagy rendben.

Az emberek gyakran tudattalanul „játszmákat” játszanak ezekkel a tranzakciós modellekkel, ami szokássá válhat. A Felnőtt-Felnőtt (F-F) tranzakció általában mentes a játszmáktól és produktív, mert mindkét fél érett és tudatos állapotban van.

Coachingban Alkalmazott TA

A coachingban a cél az, hogy a coach és a kliens Felnőtt-Felnőtt szinten kommunikáljanak, biztosítva, hogy a beszélgetés logikus, érzelmektől mentes, nem ítélkező és kölcsönösen előnyös legyen. Ha a kliens Gyermek állapotban van, a coachnak Felnőttként kell kezelnie őt, hogy elősegítse a felnőtt viselkedést és a pozitív változást.

Gyakran előfordul, hogy az interakciók eltérnek az F-F modelltől. Például, ha az egyik fél felnőttként viselkedik, míg a másik szülőként vagy gyermekként, a kommunikáció könnyen keresztezetté válhat. Ilyen helyzetekben a felnőtt fél felelősséget vállalhat a kommunikáció harmonizálásáért és a konfliktus megoldásáért.

TA Modellek és Kapcsolat a Pszichológiával

Általánosságban a tranzakcióanalízis (TA) modelljei négy kategóriába sorolhatók: Tranzakcióelemzés, Struktúraelemzés, Játszmaelemzés és Forgatókönyv-elemzés. A TA nagy része Freud, Jung és Adler pszichológiai modelljeihez és koncepcióihoz kapcsolható. Sok ilyen technika kiegészíti a Gestalt-terápiát, az NLP-t és a Pozitív Pszichológiát is.

A TA-ban számos kifejezés használatos, mint például életforgatókönyvek, játszmák és stroke-ok, amelyek specifikus értelemben vannak alkalmazva. Az életforgatókönyvek azok a döntések, amelyeket korán hozunk az életben arról, hogy mivé szeretnénk válni, és ezekhez ragaszkodunk. A stroke-ok azok az elismerések, amelyeket másoktól várunk, különösen a Szülő típusoktól. A játszmák ismétlődő viselkedések, amelyekkel valamilyen előnyt próbálunk elérni. Sajnos, ha mások nem támogatnak minket az életforgatókönyveinkben stroke-okkal, problémák adódhatnak. További magyarázatokat itt találhatunk

Etikai Kérdések & Lehetőségek

Bár a TA számos előnyt kínál a coachingban, a coachnak tudatosnak kell lennie, hogy ne térjen át a terápiás területre, mert ez etikai kérdéseket vethet fel. A múltbeli tapasztalatok feltárása helyett a coachingban a jelenre és a jövőre kell koncentrálni, kihasználva a TA technikák által kínált lehetőségeket a személyes és szakmai fejlődés érdekében.

A tranzakcióanalízis egy erőteljes eszköz lehet a coachingban, ha megfelelően alkalmazzák. Segíthet megérteni és javítani az emberi interakciókat, elősegítve a pozitív változást és a hatékony kommunikációt.

Kiss Csilla executive coach írása

 

Forrás & további információ:

https://coacharya.com/blog/using-transactional-analysis-in-coaching-methods/

https://medium.com/@NataliMorad/how-to-communicate-better-with-transactional-analysis-d0d32f9d50da 

https://www.businessballs.com/emotional-intelligence/transactional-analysis-eric-berne/

https://en.wikipedia.org/wiki/Transactional_analysis

https://affinitycentre.co.uk/transactional-analysis-theory-explained/