„A reziliencia nem statikus állapot, hanem folyamat, amelyet dinamizmus és kölcsönhatás jellemez. Az újra meg újra talpra álló emberek megtanulták ezt a folyamatot a döntő pontokon konstruktívan befolyásolni.” Ulrich Siegrist és Martin Luitjens (2011)A reziliencia testben – lélekben – értelemben – érzelemben létezik.

coach coaching reziliencia

Az emberi létezés pedig nem egy kőszikla, a létezés egy gyurma, mely folyamatosan formálódik, fejlődik, alakul, idomul, ha szükséges átszellemül. És valljuk be mai világunk csordultig tele van változással. A küzdelem, mint folyamat támogathat minket az alakulásban, a változások kezelésében... mert nincs öröm, szenvedés nélkül.

A reziliens ember öntudatos, barátságban van testével, érzelmi egyensúly és szellemi erő jellemzi, mindezek mellett a józan „paraszti” ész és tiszta értékítélet támogatja a döntéseiben, érzelmileg intelligens, reálisan látja és pozícionálja magát, kapcsolatokat épít, egységben van másokkal illetve a nagyobb egészhez tartozás vonzza. Mindezekért a tudatosság és a tett felelős, mert nincs eredmény akció nélkül.

„Arra a helyre menj, amitől félsz.” Pema Chödrön 2002...

coach coaching reziliencia

... és sokszor nem kell a szomszédban menni a krízis helyzetért, a konfliktusokért, a motiválatlanságért, az önbizalom elvesztéséért, az
erőtlenségért, a tehetetlenségért, a meg nem értettségért
...ott van velünk, szinte hű társunk nap mint nap, amikor

egyszer csak felébred a vágy bennünk, megjelenik egy tiszta, tenni akarom érzésünk, vagy csúnyán megkapjuk egy olyan embertől, akit szeretünk, vagy egyszer csak betelik a pohár és összetörünk életünk súlyától.

A felismerés az első olyan lépés, mely a legfontosabb, mert
míg sötétben bóklászunk, mismásoljuk helyzetünket, majd lesz valahogy módon, nem fog történni semmi, vagy mégis, még mélyebbre süllyedünk nehézségeinkben, melyben még belső monológjaink, hiedelmeink is folyamatosan torpedózzák az idegrendszerünket, például:

  •  Légy tökéletes! ... mert akkor vagy szerethető.

  •  Igyekezz még jobban! ... mert akkor leszel tökéletes.

  •  Siess, még gyorsabban! ... mert akkor leszel tökéletes és szerethető.

  •  Légy erős! Nem lehetsz gyenge! Mi van ha mások ezt észre veszik! ... mert ha mások kihasználják a gyengeségeidet.

  •  Tegyél jót másokkal! ... mert akkor vagy csak emberséges, akkor leszel csak szerethető.

  •  Ha magaddal törődsz, akkor egosita vagy! ... mert micsoda önző dög vagy, ha magaddal foglalkozol.

Ha magadra ismersz, akkor van egy jó hírem: Ráeszméltél, hogy van valami, amit át kell fordítanod lelki békéd érdekében. A coaching támogathat ebben, a reziliensé válás folyamatában. A kaizen féle apró lépésekben való haladás pedig szinte észrevétlenül hozhatja meg az eredményeket. A coaching folyamatában a szerepek tisztázása, az energiahordók megtöltése, a belső hajtóerők és határok felismerése, a kapcsolatok fontossága, belső erők tudatosítása .... visz közelebb a reziliens személyé váláshoz. Természetesen a felsoroltakon kívül számos egyéb témával, eszköz- és módszertárral közelíthet a coach a helyzet felismeréséhez, megértéshez.... A munka javát viszont a cochee teszi meg, ha felismerte, ha tudja, ha akarja, ha bízik a sikerben, és a közös felfedező útban. A coach edzési folyamatában válik a cochee edzetté saját magára, a kihívásaira, a nehézségeire, a lehetőségeire, a fejlesztendő területeire.

coach coaching reziliencia

Reziliencia: Energia Terhelhetőség Rugalmasság Ellenálló képesség Kommunikatívitás Önbizalom 

Életkedv: Boldogság Fejlődés

Coaching: Erőforrás felfedezése Célkitűzés Egészségvédelem Motiváció Változás

Mindenkit arra bíztatok, hogy tegye meg az első lépést, ismerje fel helyzetét, belső monológjait, tegyen magáért, felejtse el az áldozat, a megmentő szerepét, keressen utakat a megoldásához, a belső békéjéhez, és ha ehhez egy coach személye az, aki elkíséri az úton, tegye meg... mert ahogy mondani szoktam próba cseresznye... mert csak egyet felejtsünk el: megállni a fejlődésben testben – lélekben – értelemben – érzelemben.

„Sosem kerekedhetsz felül azon, aminek ellenállsz. Csak azon kerekedhetsz felül, aminek a mélyére hatolsz.” Claudio Naranjo 1996

Készítette: Hegedűs-Gál Csilla - Szervezetfejlesztési tanácsadó, Proaktív business coach, Tréner 

coach coaching reziliencia

Munkamotiváció honlapom: https://www.palyaorimotivatio.hu/

LinkedIn profil: linkedin.com/in/csilla-hegedűs-gál-6bb94359

Facebook oldalam: Munkamotiváció 

Elérhetőségem: mobil: 0620/4748-009;

e-mail: gal.csilla13@gmail.com