Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A coach nem tanácsadó!

Mi az, ami szerinted visszatart?

Amikor a közeli ismerőseim tudomást szereztek Life Coach tanulmányaimról, túlnyomó részben negatívan ítélték meg a coachok tevékenységi körét. Arra gondoltam, hogy a coachingtól való távolságtartás a magyar nyelv mélyén gyökerezik. A legtöbb esetben életvezetési tanácsadásként fordítják, holott a coach, sosem ad tanácsot! 

A magyar nyelven beszélő és gondolkodó ember számára a szó a valóságot jelöli, melyhez jelzőket gondol hozzá. Ezek a jelzők fakadhatnak tudattalanul olyan közmondásainkból is, mint: „Adnak tanácsot, de nem adnak kalácsot. Egészséges a betegnek könnyen adhat tanácsot. Másnak akarsz tanácsot adni, magadnak oktondi vagy. Nem minden tanács jó tanács.” Folytathatnánk a sort, ki- ki kedve és ismeretei szerint. 

Mindenekelőtt első pillantásra egy olyan személy képe jelent meg a szemük előtt, aki bele akar szólni az életükbe, mert azt gondolja, hogy jobban tudja. Ezt az elidegenítő érzést a szó mai jelentése is közvetíti. Véleményt mondani arról, hogy mit kellene tenni, hogyan kellene csinálni valamit. Eredetileg, ómagyar nyelvünkben azonban a tanálcs- tanál jelentése: „tudtára jutni valaminek.” Jászay Pál nyelvtörténész kutatása alapján „Ki tanát ácsol, csinál, értekezik.” 

Pontosan úgy, ahogy a coaching ülések alkalmával a coach, aki valójában nem tanácsadó feltesz a szóban forgó élethelyzettel kapcsolatban pár kérdést, és a coachee a saját válaszai és gondolatmenete alapján tudtára jut valaminek, vagyis tanát ácsolja, értekezik. Önmagával. Önnön belső, rejtett erőforrásai és képességei felszínre törése révén alkotja meg azt, amivel elakadásán felülkerekedhet.

A tükör, az nem az én arcom.

A coaching folyamat során az önismereti módszerek alkalmazása kiemelten hangsúlyos szerepet kap, hiszen a különböző élethelyzetek kíséréséhez biztonságos alapot szolgáltat, megkönnyítve ezzel a célkitűzés sikerességét. Olyan kiindulópont, amelynek középpontjában az ’Én’ önreferenciális jellege áll. Felszínre kerülnek az egyén rejtett erőforrásai, képességei. Kellő önismeret birtokában erősödik az önértékelése, kiteljesedik az önbecsülése, utóbbi hatását tekintve pedig a közvetlen környezet számára is érezhető önbizalom növekedést eredményez. Személyes útján lépésről- lépésre tekint önmagára, ha tetszik: „tanát ácsolja”.

A születés pillanatától befolyásolja az egyén önmeghatározásának sikerességét az őt ért külső környezeti hatások, de ugyanilyen fontos szempontok a szociális,- anyagi,- társadalmi helyzet is. A coaching folyamata, vagyis a tan ácsolása az önmagunkra való rálátás lehetőségének legfontosabb eszközével az „itt és most” jelen helyzetekhez köthető különböző emberi,- és társas kapcsolatainkra vonatkozó reflexióival érhetőek tetten. Az önmagával azonos ember pedig képessé válik életét tudatos, proaktív döntések meghozatalával kiteljesíteni, elérve így azt a boldog állapotot, ami felé születése óta törekszik. Mert az út a fontos, nem a cél.

Ujkéry Zsófia Éva

Proaktív Life Coach

0 Tovább

Szülő-gyerek coaching a jó családi kapcsolatokért

A harmonikus, boldog családi élethez két dologra feltétlenül szükség van. Az egyik a „kommunikáció” a családtagok között, a másik a „jó kommunikáció” a családtagok között.

Pedagógusként és coachként is gyakran szembesülök azzal, hogy a szülők nem igazán találják meg a „jó kommunikációs” formákat a gyermekeikhez, a gyermekek pedig alig kommunikálnak a szülőkkel. Gyakran mindkét fél számára problémás ez az állapot, de persze ezt is „le kellene kommunikálni valahogy” a másik fél számára.

Nehezítheti a kommunikációt az is, hogy a fiatalok az online világ stílusában igyekeznek élni a mindennapjaikat. Online egy kattintás és másik szerepben vagy, másik pályán, másik szereplőkkel. Pillanatok alatt össze lehet hozni egy bulira való csapatot. Nem kell érzéseket kifejezni, nincs lehetőség a metakommunikációra, meg minek is. Ha megléptél egy szintet a játékban, már szuper vagy sőt akár hős is lehetsz. Jöhet a like. A gyerekek és kamaszok számára az online világ biztonságos közeg. Az lehet ami lenni akar, akkor, amikor.

A szülők nehezen tudják elfogadni azt, hogy a gyerekek keveset kommunikálnak velük, inkább nyomkodják a telefont vagy a kortársakkal bandáznak, gépeznek. A szülő vagy beletörődik és - nulla kommunikációval - tudomásul veszi a számára megmásíthatatlant, vagy zsörtölődik és elidegeníti a legnagyobb kincsét magától, a gyermekét. A probléma önmagát gerjesztően circulus vitiosussá válik, kialakul az ördögi kör. Már akkor sem beszélnek egymással, amikor feltétlen szükséges. Érzelmekről különösen nem. A gyenge tanulmányi eredmény, az iskolai magatartási nehézség tovább rontja az amúgy is súlyos helyzetet.

A megromlott szülő-gyerek kapcsolat mindkét fél számára érzelmileg is komoly teher, különösen hosszú távon. Megbillen a családi egyensúly, elsikkadnak a közös célok, a család – funkciójában – megszűnik családként működni. A jó kommunikációval a folyamat visszafordítható. Soha nem késő javítani, korrigálni.

A coaching kiváló lehetőség lehet arra, hogy helyreálljon a kommunikáció a szülő és gyermek között. Néhány alkalmas foglalkozás coach irányítása mellett, megnyitja azokat az utakat, amelyek a későbbiekben is járhatóak lesznek, már szakember segítsége nélkül is.

Győr, 2019.07.20.

Füves Zsuzsa
okleveles gyógypedagógus coach, tréner

0 Tovább

Bántalmazó mellett az élet

Manapság sajnos rengeteg szó esik a bántalmazó kapcsolatban élőkről, mégpedig azokról, akik lelkierőszak áldozatai. Nem véletlenül. Egyre elterjedtebbek az ilyen élethelyzetek. 

A lelkileg bántalmazó partner olyan mint a vulkán. Jó Vele fotózkodni, míg ki nem tör!

Legtöbbször naivan esnek bele az emberek és szerelmesen egy ilyen szituációba, és többnyire sok idő elteltével veszik észre, mi történik velük. 

Nagyon szomorú és fájdalmas a felismerés. Ilyenkor a legjobb ha azonnal kilép az ember ebből a kapcsolatból és elmenekül. Ám ez nem könnyű egyáltalán. Sok lehet a félelem, és a józan ész ellenére is akár erősen ragaszkodik a másikhoz. Az embereket jól lehet manipulálni a félelemmel. Ugyanis nem arra fognak emlékezni, mit mondtak neki, hanem arra, hogy mit érzett amikor hallotta. 

A bántalmazó fél célja legtöbbször az időhúzás, a számára kényelmes  és kellemes kapcsolat fenntartása bármi áron. A birtokló személyiség egyik jellemzője, hogy folyamatos nyomást gyakorol, miközben jóindulatúnak próbálja magát feltüntetni. A biztonság érzetét akarja kelteni a másik félben, ami gyorsan át tud fordulni abba a fázisba, hogy életképtelennek minősíti a párját. Folyamatosan lekezeli a másikat, az önbizalmát porba tiporja.  

Igazi rémálomként csak akkor szereti a másik felet, ha az úgy viselkedik, ahogyan a birtokló félnek tetszik. A kapcsolat elején az egekig emeli, hogy kötődjön hozzá, különlegesnek érezze magát..

Az ilyen partnernek a legnagyobb veszélyt a párjuk családja és a barátok jelentik. A külső szemlélő ugyanis elfogulatlanul látja az adott kapcsolatot. Elhangozhat a szájukból elgondolkodtató megjegyzés is.

Ezt elkerülendő, a párját igyekszik minél jobban elszigetelni módszeresen a külvilágtól, és kontroll alatt tartani. Egyfajta függőséget alakít ki, és elhiteti, hogy ez a normális viselkedés. 

Egyáltalán nem mondható normálisnak az a viselkedés, ha a partner nem enged önálló döntést hozni, mindenre megjegyzéseket tesz, a leghétköznapibb dolgokra is. 

Az ilyen ember szótárában ráadásul nem létezik a vélemény kifejezés, amit Ő mond, az az egyetlen járható út. Sokszor észre sem veszi, milyen ember Ő saját maga a valóságban! Aki nárcisztikus személyiségzavarral él, aligha változik meg!

Miért viselkedik így a párjával?  Mert az hagyja, hogy megtehesse vele! Pedig senkinek sem kell az ilyen viselkedést eltűrnie! Az önbecsülésbe bele tartozik az is, hogy ne engedje az ember meg másnak, hogy megalázza. A verbális erőszak újabban elég gyakori jelenség, és egyáltalán nem kell elfogadni, hogy bántalmazó kapcsolatban éljen az ember! 

Ha valaki hagyja magát lerombolni, az soha nem a másik felelőssége, hanem a sajátja.

Mielőtt depresszióval vagy alacsony önbecsüléssel diagnosztizálná bárki magát, győzödjön meg róla, hogy nem csupán egy nárcisztikus emberrel él-e együtt?

Erős tud lenni a késztetés, hogy konfrontatív módon távozzon a kapcsolatból, de ez veszélyes lehet, mivel az agresszív típusú ember bosszúálló, gyűlölködésre hajlamos és nagy árat lehet fizetni, akkor is, ha kulturáltan viselkedve próbál távozni Tőle a másik fél. Ez egy emberi játszma, amelyben a párját függőségben tartja a másik fél, hogy ne lehessen Őt egykönnyen elhagyni. 

Egyik fő ismérvük pedig a visszajárás. Még akkor is visszajárnak, amikor azzal fenyegetőznek, többet nem látja Őt a másik. Visszatérnek, mert nagyon kevesen fogadják el nekik, hogy olyanok, amilyenek!!

A legjobb, ha tartja a távolságot az ilyen emberektől! Ha valaki ilyen emberrel él, jobban teszi, ha egy boldogabb élet reményében segítséget kér a családjától, a barátaitól, szakembertől, megkeresi a támogatói körét, mielőtt leragadna évekre egy olyan kapcsolatban ami lelkileg megnyomoríthatja!

A félelemérzet önmagában nem rossz, hiszen kiváló katalizátor lehet a pozitív változásokhoz. Van esély változtatni. Minden nap! Mivel az életünk limitálva van, ne pazaroljuk el feleslegesen, értelmetlenül eltöltött évekkel.

Tarnóci Ágnes   

life coach

0 Tovább

Szabadság, boldogság.... két kósza tünemény

Az én Apám újságíró szeretett volna lenni, bejárni a nagy világot. Látni idegen tájakat, városokat...megismerni más kultúrákat, és mindent leírni, lerajzolni, megfesteni, átadni mindenkinek aki nyitott rá!

Sajnos nem tehette, az Ő korában nem volt szabad utazni, az Ő idejében szakma kellett, gyorsan kétkezi munka amelyből meg lehet élni, eltartani a családot.

Azt gondolnánk szegény ember, milyen boldogtalan, szárnyaszegett életre kényszerült, pedig határtalan szabadság volt a kezében...

Beutazta a világot, és nem kellett hozzá vonatra szállnia, elég volt a tudásszomj, az elme szabadsága, a lélek szárnyalása, a tehetsége, hogy képeket láttasson akkor is ha repülőgép helyett a képzelet szárnyán szállt, és szálltunk vele mind akik szerettük...

A boldogság, a szabadság két múlandó, kósza tünemény, megfoghatatlan..., s mi mégis görcsösen meg akarjuk ragadni, mindannyian úgy, de úgy vágyunk rá....csak legtöbbször nem jó helyen keressük.

Azt hisszük akkor lesz a miénk, ha mindent jól csinálunk. Mindent megszerzünk amire szükségünk van. Megtaláljuk a szerelmet, jól keresünk, sikeresek leszünk, kivívjuk mások elismerését, szép házban élünk, csodás gyermekeket nevelünk, szuper a szexuális életünk, és még sorolhatnám... Mégis valami mindig elromlik, és a hőn áhított kósza tünemény újra, és újra kisiklik a kezünk közül....

A gyermekeim egyik kedvenc meséje a Trollok. A legfontosabb tanulsága ennek a mesének, hogy „a boldogságot nem kell megenni, vagy meginni, mert az ott van bennünk, csak kell valaki aki segít megtalálni”

Én azt hiszem a szabadság is önmagunkban keresendő, ott van mindenkiben, csak fel kellene ismernünk! A szabadság is akár a boldogság egyénre szabott, személyes dolog. Ahogy egyedi és megismételhetetlen lény minden egyes ember, a benne rejlő szabadság is az. Mindenkié más, akárcsak az ujjlenyomatunk, és mindenkinek mást jelent.

Nekem hihetetlen felszabaditó élményt, kifogyhatatlan örömforrást biztosít az az egyszerű képességem, hogy észre veszem a szépet. Mindig mindenhol, mindenkiben és mindenben meglátom akkor is, mikor épp úgy érzem darabokra hullik az életem, és nem látom a kiutat.

coach coaching life coaching boldogság szabadság

De meglátom a csodát akár egyetlen esőcseppben..., és ez felszabadít, mert jogom van örülni neki akkor is, ha épp összedől a világ!

De óriási szabadság az is, ha az ember megengedi magának, hogy hibázzon, ha elhiszi, hogy attól, hogy nem hibátlan, még nem rossz, csak emberi. Az én egyik kedvenc mesém a Robinson család titka, mert arra tanít, hogy ünnepeljük meg a kudarcainkat és tanuljunk belőlük, mert legjobban ezek visznek előre. Na, ez olyasvalami ami igazán szárnyakat ad!

Ha felismerjük a tehetséget önmagunkban, és megérezzük a fejlődés lehetőségét, mikor bizonyossá válik számunkra, hogy csak idő és kitartás kérdése, hogy ledönthessük saját korlátjainkat...így is szárnyakat növeszthetünk...

De ha csak annyit meg tudunk tenni egy-egy nehéz helyzetben, hogy felállunk az asztal tetejére és onnan is körbe nézünk, mint a Holt költők társasága című filmben...... Vagy ha megengedjük magunknak, hogy a látszólag lehetetlen lehetőségeket is megfontoljuk, ha őszinték tudunk lenni magunkhoz, ha hiszünk abban, hogy a gondolataink csak a mieink, és mi dönthetjük el, hogy megosztjuk, vagy megtartjuk magunknak őket, ez már óriási szabadság!

És hozhatnék még számtalan példát, mert a szabadság, a boldogság....e két kósza tünemény mindenki számára elérhető, a hozzájuk vezető eszközök olyan sokszínűek, mint mi emberek. A lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen, ha jó helyen keresünk...

Hiszem, hogy ott van mindenkiben, csak kell valaki aki segít megtalálni...

Nagy-Bana Helga life coach írása

0 Tovább

A Life Coaching megítélése és haszna a XXI. sz.-i Magyarországon

Tisztelt Olvasóm, Hölgyem, Uram, Coach kollégiám, Coaching iránt érdeklődők! A tapasztalatom azt mutatja, hogy míg Ausztriában, ha valakinek azt mondom, hogy Life Coach vagyok, azonnal tudja, miről van szó. Ellenben Magyarországon az esetek többségében el kell magyaráznom, mi is ez a szakma, módszer, hivatás valójában. Ezért szeretném most a témát körül járni, és egy Coaching témájú cikkben összefoglalni. Ehhez néhány kedves volt kliensem segítségét kértem, akiknek ezúton is köszönöm a közreműködést. A Coaching folyamat végeztével megkértem őket arra, hogy válaszoljanak írásban néhány kérdésre a témával kapcsolatban. Ezeket a válaszokat is felhasználva, szeretném bemutatni azt, hogy mi a Life Coaching; milyen esetekben alkalmazható; milyen azok között a laikusok, nem szakmabeliek között a megítélése, akik használták; valamint mennyire eredményre vezető. Legyen ez az írás laikusoknak útmutató a témában, szakmabelieknek pedig igazolás hivatásunk és módszerünk eredményességéről, használhatóságáról, és létjogosultságáról!

Mi a Life Coaching, mit csinál a Life Coach?

Az ehhez kapcsolódó kérdések a kérdőívben a következők voltak: „Fogalmazd meg kérlek saját szavaiddal, mi az amit én csinálok?”, és „Fogalmazd meg saját szavaiddal: ki az a Life Coach?”

A válaszok ezek, és ehhez hasonlók voltak: „Gyógyító”, „Lelki tréner”, „Pszichológus”, „Diploma nélküli pszichológus”, „Mentor”, „Megláttatod velem a dolgok jobb / pozitívabb oldalát.”, „Megfelelő mederbe tereled az embert.”

Látható, hogy több rokon szakma került megnevezésre. Ez azért van, mert a fent említett szakmák bizonyos vonásait, jellemzőit valóban tartalmazza a Coaching.

Gyógyító abban az értelemben, hogy javítja a kliens életminőségét. Fontos megemlíteni viszont, hogy betegségeket nem kezel, lelkileg egészséges emberekkel dolgozik, célzottan nem gyógyít sem neurózist, sem pedig pszichózist. A Life Coaching célja egy adott probléma megoldása – valamint annak megfogalmazása, hogy mi is a probléma -, emellett a személyiség célzott fejlesztése, általános pozitív lelkiállapot előteremtése, az önismeret és érzelmi intelligencia fejlesztése, az adott probléma megoldásához támogatás biztosítása, az adott helyzet több nézőpontból történő megvilágítása. Ha ezeket alapul vesszük, akkor közvetve megszüntethet akár pszichoszomatikus és lelki tüneteket is bizonyos neurotikus betegségek (pl. depresszió, pánikbetegség, kényszerneurózis, fóbiák, szorongásos neurózis) esetén, viszont a neurózis gyökeréig sosem vezethet, így nem kezelheti. Nem is lehet ez soha a Coaching célja.

Az egyik legjobb megfogalmazás a lelki tréner. A Coach tükörfordításban edzőt jelent. Ez közelebb áll a valósághoz, mint a manapság használatos fordítása: életvezetési tanácsadó. A Coach közvetlenül nem ad tanácsot. Nem az történik a Coaching során, hogy a kliens felsorolja a problémáit, a szakember pedig elmondja, hogy ezt és ezt kell tennie. A Coaching során több oldalról járjuk körül a problémát, új nézőpontokat hozunk elő. Megfogalmazzuk a célokat, és megkeressük a megoldást, valamint kap a kliens fejlesztő feladatokat is. Az ülés során a kliens aktivitása megegyezik a Coach-éval. Az igazi változás a tettek színterén jön létre, az ülések között, a valódi életben. Ha az ülések között nem cselekszik a kliens, nem is fog változni semmi. A 60 perces beszélgetések eredményeit, a beszélgetéseken tapasztalt érzéseket, és elindult gondolatokat a kliensnek át kell ültetnie a gyakorlatba. Ez pedig áldozatos és kőkemény munka. A Life Coaching ülések során meghatározott, és a találkozások között végre hajtott kemény, tudatos, áldozatos lelki, valamint cselekvésben megnyilvánuló munka az, ami a változást hozza.

A pszichológus megfogalmazás is fedi a valóságnak egy részét. Először vegyük számba a különbségeket, majd pedig rátérek a hasonlóságokra. A pszichológus valamely egyetem bölcsésztudományi szakán szerzett egyetemi diplomát, majd pedig szakvizsgákat tett, mellyel klinikai pszichológus, pszichoterapeuta, illetve választása szerint egyéb szakág tudományát sajátíthatja el, címét szerezheti meg. Végzettsége szerint gyógyíthat akár neurotikus, pszichotikus megbetegedéseket is. A Life Coach valamely felnőttképzési intézmény képzésén szerzett végzettséget, elméleti és gyakorlati tudást szerezve. Elsajátította a Life Coaching módszertanát, rendelkezik továbbá pszichológiai, szociológiai ismeretekkel. Például a pszichoanalitikus pszichoterapeuta a terápia során sok esetben visszavezet a gyökerekig, időben és érzelmekben egyaránt. Ezzel szemben a Coaching a múltat csak a megértés szintjéig vizsgálja, de szigorúan a jelenre és a jövőre koncentrál.  Sok esetben a pszichológus is Coachingot használ, amennyiben ismeri az eszközeit. Hasonlóság, hogy mindkét segítő szakember – amennyiben valóban hivatásának tekinti, és eltökélt – nagy tudással rendelkezik a lélektan területén. Végzettségük után folyamatosan képzik magukat. Céljuk a probléma megoldása, a kliens lelkiállapotának, életminőségének és kapcsolatainak javítása. Módszereik –mely számtalan lehet, mind a pszichológia, mind a Coaching területén- alkalmazásával a kliens mellett állnak, és támogatják, fejlesztik őt.

A mentor megfogalmazással kapcsolatban elsőként leszögezem, hogy a Coaching nem mentoring. A mentor utat mutat, tanácsot ad. Ami ennek a megfogalmazásnak a létjogosultságát fenntartja, az, hogy a Coach kérdéseivel, alkalmazott technikáival előhozza a kliensből a változtatáshoz szükséges új meglátásokat, fejlődést. Fontos szó itt a változtatás. A Coaching egyik legfontosabb alapfeltétele a kliens részéről a változtatni akarás. E nélkül ugyanis hasztalan. Ha valaki azt várja, hogy más –a Coach – oldja meg a problémáját, akkor az nem vezet célra. Visszatérve tehát, mivel a Coaching folyamat beszélgetései előhozzák a kliens új meglátásait, és fejlődését elősegítik, közvetve megmutatja az utat. Ennek az útnak a felismerése viszont a kliens tudatában merül fel, és nem közvetlenül a Coachtól származik. Az új megoldások, nézőpontok, és a fejlődés a kliensben van, csak épp nem ismeri. A Coach ezt hozza felszínre.

A coach „megláttatja a dolgok jobb, pozitívabb oldalát” és „megfelelő mederbe tereli az embert”. Fontos mondatok ezek, mivel a Coaching talán két legfontosabb jellemzőjét tárják elénk. Egyik alaptétel az, hogy a kliensben van a megoldás, csak még nem ismeri. Ennek felszínre hozásához szükséges, hogy több nézőpontból meglássa az adott helyzetet. Ún. átkeretezéssel a Coach megláttatja kliensével a dolgok jobb, pozitívabb oldalát, így el tud indulni addig ismeretlen utakon is, mely a megoldáshoz vezet. El is érkeztünk a másik mondathoz, ami a megfelelő mederbe való terelés. Ha a kliens képes a helyzetet másként szemlélni, hiedelmeit és feltételezéseit lebontani, akkor az az egész szituációra kihat, és létre jön a cselekvésbeli változás is. Az élete új mederben kezd folyni. Ez utóbbi elgondolás az alapja a kognitív viselkedésterápiának is, mely szoros rokonságban áll a Coachinggal.

Ezek alapján szeretném kijelenteni a Life Coaching átfogó értelmezését: Olyan, pszichoterápiához hasonló, de nem pszichoterápiás folyamat a Life Coach és a kliens / kliensek részvételével, melynek célja a kliens adott, megfogalmazott és körülhatárolt életbeli problémájának körüljárása, ezzel kapcsolatos céljának strukturált megfogalmazása és megvalósítása, erre megoldás keresése és gyakorlatba való átültetése, a kliens általános lelkiállapotának pozitívvá tétele, személyiségének, önismeretének fejlesztése, életminőségének javítása. Heti – kétheti, általában 60 perces beszélgetésekből, és a beszélgetések között történő, kliens részéről, a Coachal egyeztetett cselekvésekből, változtatásokból áll, időtartama néhány héttől néhány hónapig terjed.

Milyen esetekben alkalmazható?

A Life Coaching szinte minden, élet során felmerülő probléma megoldásában segítség lehet, néhány kritérium azonban akad. Fontos, hogy a kliensnek legyen egy adott problémája, melyen változtatni akar, illetve mentálisan egészséges és cselekvőképes legyen. A Coaching mindenkori célja megérteni a problémát a jelenben, és megoldást találni a jövőre vonatkoztatva. A múlt feldolgozása csak részlegesen történik, olyan mértékben, hogy az lehetővé tegye a változást.

A leggyakoribb felmerülő problémákat szeretném itt felsorolni, melyekre megoldást nyújt a Life Coaching:

  • Párkapcsolat / házasság javítása
  • Munkahelyi problémák
  • Pályaorientációs problémák
  • Szülő – gyermek / kamasz viszony javítása
  • Családi kapcsolatok javítása, problémák megoldása
  • Munkahelyváltás
  • Érzelmi problémák megoldása, lelkiállapot pozitívvá tétele
  • Motiváció visszaszerzése
  • Célok megvalósítása, hatékonyság növelése az élet bármely területén
  • Burn-out szindróma, kiégés kezelése
  • Munka-magánélet egyensúly kialakítása
  • Céltalanság megszüntetése, célok kitűzése
  • Tinédzserek problémáinak megoldása
  • Döntésképtelenség esetén a legjobb opció megtalálása
  • Általános pozitív lelkiállapot teremtése, boldog élet megtalálása
  • Stresszkezelés
  • Konfliktuskezelés
  • Önismeret, önbizalom növelése
  • Időgazdálkodás, életszervezés
  • Pozitív tulajdonságok felismerése és kiaknázása

A teljesség igénye nélkül, ezek, és hasonló problémák megoldására alkalmazható a Life Coaching.

A Life Coaching megítélése, eredményei

Ennek a témának az ismertetésénél ismét a kérdőív válaszaihoz nyúlnék, hiszen így lehetséges a leghitelesebben és legsokrétűbben bemutatnom a Life Coaching eredményességét.

Az ehhez kapcsolódó kérdéseim a következők voltak: „Miben segítettem neked? Miben változott az életed?” és „Miért volt leghasznosabb számodra a Life Coaching? Mikkel gazdagodtál?”

A válaszok a következők:

  • „Segítesz jobb embert varázsolni belőlem.”
  • „A jó kérdések miatt megtaláltam a válaszokat magamban.”
  • „Bennem keringő válaszokkal gazdagodtam.”
  • „Egyik napról a másikra felmentem a netre állásokat nézegetni. A változás már megkezdődött, mert próbaidős vagyok egy cégnél.”
  • „Más szemszögből való meglátással gazdagodtam.”
  • „A nehézségeket, problémákat könnyebb megoldani.”
  • „Egy adott problémát külső szemmel is tudok nézni, nem csak elszenvedni.”
  • „A hozzáállásom pozitívabb.”
  • „A világ kevésbé tűnik rossznak.”
  • „Tudom már, hogy mindenért keményen küzdeni kell.”

Úgy vélem, ezek a válaszok bizonyítják a Life Coaching fogalmánál általam bemutatott szempontokat, a módszer létjogosultságát és hatékonyságát.

A személyiség és a viselkedés pozitív irányba fejlődik, „jobb embert varázsol” a Coach klienséből. A személyiség struktúrája megmarad, ennek átformálása a pszichoanalízis feladata. A Coaching kiaknázza a meglévő pozitív tulajdonságokat, ezekre épít.

A kliens megtalálja a válaszokat magában. Ez igazolja a Coaching alapfeltevését, miszerint a megoldás a kliensben van, csak eddig elkerülte a tudatát.

Volt egy kedves kliensem, aki váltani akart a munkában, de fogalma sem volt, hogy tudna kiszakadni a korábbi közegből, illetve a munkahelyéről, és egészen másba fogni. Egyszer járt nálam, majd pedig a néhány héttel később küldött kérdőívemre írta a fent olvasható negyedik választ. A változás megkezdődött a beszélgetésünk után: érzelmi, gondolatbeli változások történtek a beszélgetés alatt, mely az utána következett hetekben cselekvésbeli, majd életbeli változásokat is hozott, a kliens elérte egész életét megváltoztató célját.

A „más szemszögből való meglátás igazolja a Life Coaching folyamán történő nézőpontváltás, átkeretezés sikerességét.

A hozzáállás pozitívabb, nem szenvedő alany a kliens többé, a világot nem látja olyan rossznak, meg tud küzdeni egyedül is a problémákkal, és tudja azt, hogy mindenért tenni kell. Ezek mind olyan eredmények, melyek miatt a Coaching feltevései és módszerei bizonyítást nyernek. Majdhogynem egyedülálló módszer, amennyiben azt is figyelembe vesszük, hogy a személyiség mély átstrukturálása és évekig tartó terápia nélkül képes elérni a fent leírt célokat.

Kedves Olvasóm, köszönöm, hogy időt szántál írásomra, remélem hiteles és értékes információkkal gazdagodtál!

Ha tetszett, csatlakozz közösségemhez, lájkold a facebook oldalamat (www.facebook.com/nagydavidlifecoach)!

Nagy Dávid
Life Coach - Életvezetési tanácsadó
www.legyelboldog.hu
www.facebook.com/nagydavidlifecoach

0 Tovább
«
12345

Proaktív coaching

blogavatar

A Pro Bona Coaching & Training Center blogja. Hírek és érdekességek a coaching hazai és nemzetközi világából. Témánk az üzleti és életvezetési fejlesztés, melyet színes tippekkel és megközelítésekkel szeretnénk közel hozni az olvasóinkhoz.

Címkefelhő

coaching (213),coach (205),szakirodalom (38),célkitűzés (28),motiváció (28),önismeret (26),life coaching (22),technikák (21),változás (14),boldogság (14),vezetés (14),proaktivitás (14),kreativitás (13),stresszkezelés (11),business coaching (10),önbecsülés (9),karrier (9),önbizalom (9),siker (8),időbeosztás (8),párkapcsolat (7),tudatosság (7),átkeretezés (7),együttműködés (7),értékesítés (6),pozitív pszichológia (6),nők helyzete (5),felelősség (5),interjú (5),tánc (5),túra coaching (4),kommunikáció (4),értő figyelem (4),oktatás (4),kérdezéstechnika (4),fogyás (4),reziliencia (4),férfiak helyzete (4),elégedettség (4),pszichológia (4),asszertivitás (4),elismerés (4),bátorság (3),stressz (3),Itt és Most (3),kultúra (3),mese (3),szabadság (3),testbeszéd (3),reframing (3),egyensúly (2),bizalom (2),szinergia (2),megismerés (2),rugalmasság (2),játék (2),irányítás (2),életciklus (2),álom (2),csend (2),Edward de Bono (2),kritika (2),praxis (2),vállalat (2),pénz (2),Martin Wehrle (2),életmód (2),önérvényesítés (2),ítélkezés (2),tervezés (2),ROI (2),tanácsadás (2),érzékenység (2),mozgás (2),alkalmazkodás (2),érzelmi intelligencia (2),multi (2),iskola (2),munka (1),szuperérzékenység (1),teljesség (1),sport (1),edzés (1),anyaszerep (1),vállalat (1),SMART (1),akaraterő (1),optimizmus (1),őszinteség (1),Appreciative Inquiry (1),szokás (1),megbocsátás (1),erősség (1),munkahely (1),gyerek (1),társaság (1),Fontos és Sürgős (1),érzelmek (1),intelligencia (1),MBO (1),flow (1),szülő (1),érzékenyítés (1),szervezetfejlesztés (1),depresszió (1),család (1),kamasz-szülő (1),a coaching hatása (1),bántalmazás (1),helyzetfüggő vezetés (1),tanulás (1),y generáció (1),caoaching (1),jövő (1),coachcoaching (1),átirányítás (1),fogadalmak (1),én-erő (1),akarat (1),szeretet (1),böjt (1),önzetlenség (1),nagylelkűség (1),áramlás (1),önállóság (1),függetlenség (1),ügyfél (1),karizma (1),játszmák (1),Gordon (1),megértés (1),belső logika (1),egyenjogúság (1),tréning (1),empátia (1),irigység (1),ügyfélszerzés (1),fluencia (1),önértékelés (1),megbecsülés (1),előrelátás (1),fair play (1),méltányosság (1),introvertált (1),etika (1),delegálás (1),metafora (1),edző (1),önkéntesség (1),hős (1),tranzakcióanalízis (1),dicséret (1),orvos (1),beteg (1),kitartás (1),Toastmasters (1),metakommunikáció (1),tárgyalástechnika (1),interkulturális (1),életvezetés (1),kifogás (1),fejlesztés (1),divat (1),élet (1),cselekvés (1),Csikszentmihalyi Mihaly (1),életszerepek (1),Szentgyörgyi Romeo (1),Kiyosaki (1),FISH! (1),személyiség (1)

Feedek