Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csönd!!!

Szóval…

… ugyebár a szövegben is zavaró a csönd? Hát még az életben… Napjaink pörgős életében nem vagyunk hozzászokva, nem tudunk vele mit kezdeni, ezért aztán sokszor kerüljük is, pedig a csönd, akár a külső, akár a belső csönd sokszor segíthet a stressz csökkentésében, a nyugiban.

Furcsa dolog a csönd, mert félünk tőle… ha megnézzük a nyelvet, akkor olyan, mint “vészterhes csend”, “síri csend” kifejezések okozzák azt, hogy valahogy tartunk a csendtől. A csend pedig lehet jó is… két féle csendet különböztethetünk meg, a belső és a külső csendet.

A külső csendet a coaching beszélgetések során is jól lehet használni, egy pici csend a coacheeban lehetőséget ad a válasz végiggondolására, miközben a csend a némiképp kényszerítő hatással is van a válaszadásra. Érdemes kipróbálni, hogy ki hogyan reagál a külső csendre. Saját emlékem, hogy Tapolcán egy barlangban éltem meg életem egyik legérdekesebb csend élményét… ahol valóban tökéletes csend volt, nem szűrődött be a külvilág semmilyen zaja… és az agyam úgy reagált a teljesen ingermentes környezetre, hogy kikapcsolt, és elaludtam… azt hiszem az a fél óra alvás, ott a barlangban hatékonyabb volt, mint máskor 8-10 óra alvás szokott.

A belső csend egy másik téma, amely mindenkinél másképp működik. A belső csend tulajdonképpen a lényegtelen dolgok elengedése, az itt és mostra fókuszálás, a célok jó meghatározása. Ilyenkor az ember nem pörgeti az agyában a mozit, a mókuskerék nem pörög, hogy mi lenne, ha?, mi lesz holnap?, és ilyenek, hanem az ember végzi a feladatát, és halad a részcéljai, céljai elérése felé. Az ilyen állapot elérését mentálisan a coaching nagyban tudja segíteni. A célok jó megfogalmazása, részcélokra bontása, és akciók kidolgozása a napi stressz szintjét szinte automatikusan csökkenti.

Szóval, ne féljünk a csendtől, keressük a lehetőséget a belső és külső csend megélésére.

Molnár Zsolt business coach írása

0 Tovább

Szabadság, boldogság.... két kósza tünemény

Az én Apám újságíró szeretett volna lenni, bejárni a nagy világot. Látni idegen tájakat, városokat...megismerni más kultúrákat, és mindent leírni, lerajzolni, megfesteni, átadni mindenkinek aki nyitott rá!

Sajnos nem tehette, az Ő korában nem volt szabad utazni, az Ő idejében szakma kellett, gyorsan kétkezi munka amelyből meg lehet élni, eltartani a családot.

Azt gondolnánk szegény ember, milyen boldogtalan, szárnyaszegett életre kényszerült, pedig határtalan szabadság volt a kezében...

Beutazta a világot, és nem kellett hozzá vonatra szállnia, elég volt a tudásszomj, az elme szabadsága, a lélek szárnyalása, a tehetsége, hogy képeket láttasson akkor is ha repülőgép helyett a képzelet szárnyán szállt, és szálltunk vele mind akik szerettük...

A boldogság, a szabadság két múlandó, kósza tünemény, megfoghatatlan..., s mi mégis görcsösen meg akarjuk ragadni, mindannyian úgy, de úgy vágyunk rá....csak legtöbbször nem jó helyen keressük.

Azt hisszük akkor lesz a miénk, ha mindent jól csinálunk. Mindent megszerzünk amire szükségünk van. Megtaláljuk a szerelmet, jól keresünk, sikeresek leszünk, kivívjuk mások elismerését, szép házban élünk, csodás gyermekeket nevelünk, szuper a szexuális életünk, és még sorolhatnám... Mégis valami mindig elromlik, és a hőn áhított kósza tünemény újra, és újra kisiklik a kezünk közül....

A gyermekeim egyik kedvenc meséje a Trollok. A legfontosabb tanulsága ennek a mesének, hogy „a boldogságot nem kell megenni, vagy meginni, mert az ott van bennünk, csak kell valaki aki segít megtalálni”

Én azt hiszem a szabadság is önmagunkban keresendő, ott van mindenkiben, csak fel kellene ismernünk! A szabadság is akár a boldogság egyénre szabott, személyes dolog. Ahogy egyedi és megismételhetetlen lény minden egyes ember, a benne rejlő szabadság is az. Mindenkié más, akárcsak az ujjlenyomatunk, és mindenkinek mást jelent.

Nekem hihetetlen felszabaditó élményt, kifogyhatatlan örömforrást biztosít az az egyszerű képességem, hogy észre veszem a szépet. Mindig mindenhol, mindenkiben és mindenben meglátom akkor is, mikor épp úgy érzem darabokra hullik az életem, és nem látom a kiutat.

coach coaching life coaching boldogság szabadság

De meglátom a csodát akár egyetlen esőcseppben..., és ez felszabadít, mert jogom van örülni neki akkor is, ha épp összedől a világ!

De óriási szabadság az is, ha az ember megengedi magának, hogy hibázzon, ha elhiszi, hogy attól, hogy nem hibátlan, még nem rossz, csak emberi. Az én egyik kedvenc mesém a Robinson család titka, mert arra tanít, hogy ünnepeljük meg a kudarcainkat és tanuljunk belőlük, mert legjobban ezek visznek előre. Na, ez olyasvalami ami igazán szárnyakat ad!

Ha felismerjük a tehetséget önmagunkban, és megérezzük a fejlődés lehetőségét, mikor bizonyossá válik számunkra, hogy csak idő és kitartás kérdése, hogy ledönthessük saját korlátjainkat...így is szárnyakat növeszthetünk...

De ha csak annyit meg tudunk tenni egy-egy nehéz helyzetben, hogy felállunk az asztal tetejére és onnan is körbe nézünk, mint a Holt költők társasága című filmben...... Vagy ha megengedjük magunknak, hogy a látszólag lehetetlen lehetőségeket is megfontoljuk, ha őszinték tudunk lenni magunkhoz, ha hiszünk abban, hogy a gondolataink csak a mieink, és mi dönthetjük el, hogy megosztjuk, vagy megtartjuk magunknak őket, ez már óriási szabadság!

És hozhatnék még számtalan példát, mert a szabadság, a boldogság....e két kósza tünemény mindenki számára elérhető, a hozzájuk vezető eszközök olyan sokszínűek, mint mi emberek. A lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen, ha jó helyen keresünk...

Hiszem, hogy ott van mindenkiben, csak kell valaki aki segít megtalálni...

Nagy-Bana Helga life coach írása

0 Tovább

A Life Coaching megítélése és haszna a XXI. sz.-i Magyarországon

Tisztelt Olvasóm, Hölgyem, Uram, Coach kollégiám, Coaching iránt érdeklődők! A tapasztalatom azt mutatja, hogy míg Ausztriában, ha valakinek azt mondom, hogy Life Coach vagyok, azonnal tudja, miről van szó. Ellenben Magyarországon az esetek többségében el kell magyaráznom, mi is ez a szakma, módszer, hivatás valójában. Ezért szeretném most a témát körül járni, és egy Coaching témájú cikkben összefoglalni. Ehhez néhány kedves volt kliensem segítségét kértem, akiknek ezúton is köszönöm a közreműködést. A Coaching folyamat végeztével megkértem őket arra, hogy válaszoljanak írásban néhány kérdésre a témával kapcsolatban. Ezeket a válaszokat is felhasználva, szeretném bemutatni azt, hogy mi a Life Coaching; milyen esetekben alkalmazható; milyen azok között a laikusok, nem szakmabeliek között a megítélése, akik használták; valamint mennyire eredményre vezető. Legyen ez az írás laikusoknak útmutató a témában, szakmabelieknek pedig igazolás hivatásunk és módszerünk eredményességéről, használhatóságáról, és létjogosultságáról!

Mi a Life Coaching, mit csinál a Life Coach?

Az ehhez kapcsolódó kérdések a kérdőívben a következők voltak: „Fogalmazd meg kérlek saját szavaiddal, mi az amit én csinálok?”, és „Fogalmazd meg saját szavaiddal: ki az a Life Coach?”

A válaszok ezek, és ehhez hasonlók voltak: „Gyógyító”, „Lelki tréner”, „Pszichológus”, „Diploma nélküli pszichológus”, „Mentor”, „Megláttatod velem a dolgok jobb / pozitívabb oldalát.”, „Megfelelő mederbe tereled az embert.”

Látható, hogy több rokon szakma került megnevezésre. Ez azért van, mert a fent említett szakmák bizonyos vonásait, jellemzőit valóban tartalmazza a Coaching.

Gyógyító abban az értelemben, hogy javítja a kliens életminőségét. Fontos megemlíteni viszont, hogy betegségeket nem kezel, lelkileg egészséges emberekkel dolgozik, célzottan nem gyógyít sem neurózist, sem pedig pszichózist. A Life Coaching célja egy adott probléma megoldása – valamint annak megfogalmazása, hogy mi is a probléma -, emellett a személyiség célzott fejlesztése, általános pozitív lelkiállapot előteremtése, az önismeret és érzelmi intelligencia fejlesztése, az adott probléma megoldásához támogatás biztosítása, az adott helyzet több nézőpontból történő megvilágítása. Ha ezeket alapul vesszük, akkor közvetve megszüntethet akár pszichoszomatikus és lelki tüneteket is bizonyos neurotikus betegségek (pl. depresszió, pánikbetegség, kényszerneurózis, fóbiák, szorongásos neurózis) esetén, viszont a neurózis gyökeréig sosem vezethet, így nem kezelheti. Nem is lehet ez soha a Coaching célja.

Az egyik legjobb megfogalmazás a lelki tréner. A Coach tükörfordításban edzőt jelent. Ez közelebb áll a valósághoz, mint a manapság használatos fordítása: életvezetési tanácsadó. A Coach közvetlenül nem ad tanácsot. Nem az történik a Coaching során, hogy a kliens felsorolja a problémáit, a szakember pedig elmondja, hogy ezt és ezt kell tennie. A Coaching során több oldalról járjuk körül a problémát, új nézőpontokat hozunk elő. Megfogalmazzuk a célokat, és megkeressük a megoldást, valamint kap a kliens fejlesztő feladatokat is. Az ülés során a kliens aktivitása megegyezik a Coach-éval. Az igazi változás a tettek színterén jön létre, az ülések között, a valódi életben. Ha az ülések között nem cselekszik a kliens, nem is fog változni semmi. A 60 perces beszélgetések eredményeit, a beszélgetéseken tapasztalt érzéseket, és elindult gondolatokat a kliensnek át kell ültetnie a gyakorlatba. Ez pedig áldozatos és kőkemény munka. A Life Coaching ülések során meghatározott, és a találkozások között végre hajtott kemény, tudatos, áldozatos lelki, valamint cselekvésben megnyilvánuló munka az, ami a változást hozza.

A pszichológus megfogalmazás is fedi a valóságnak egy részét. Először vegyük számba a különbségeket, majd pedig rátérek a hasonlóságokra. A pszichológus valamely egyetem bölcsésztudományi szakán szerzett egyetemi diplomát, majd pedig szakvizsgákat tett, mellyel klinikai pszichológus, pszichoterapeuta, illetve választása szerint egyéb szakág tudományát sajátíthatja el, címét szerezheti meg. Végzettsége szerint gyógyíthat akár neurotikus, pszichotikus megbetegedéseket is. A Life Coach valamely felnőttképzési intézmény képzésén szerzett végzettséget, elméleti és gyakorlati tudást szerezve. Elsajátította a Life Coaching módszertanát, rendelkezik továbbá pszichológiai, szociológiai ismeretekkel. Például a pszichoanalitikus pszichoterapeuta a terápia során sok esetben visszavezet a gyökerekig, időben és érzelmekben egyaránt. Ezzel szemben a Coaching a múltat csak a megértés szintjéig vizsgálja, de szigorúan a jelenre és a jövőre koncentrál.  Sok esetben a pszichológus is Coachingot használ, amennyiben ismeri az eszközeit. Hasonlóság, hogy mindkét segítő szakember – amennyiben valóban hivatásának tekinti, és eltökélt – nagy tudással rendelkezik a lélektan területén. Végzettségük után folyamatosan képzik magukat. Céljuk a probléma megoldása, a kliens lelkiállapotának, életminőségének és kapcsolatainak javítása. Módszereik –mely számtalan lehet, mind a pszichológia, mind a Coaching területén- alkalmazásával a kliens mellett állnak, és támogatják, fejlesztik őt.

A mentor megfogalmazással kapcsolatban elsőként leszögezem, hogy a Coaching nem mentoring. A mentor utat mutat, tanácsot ad. Ami ennek a megfogalmazásnak a létjogosultságát fenntartja, az, hogy a Coach kérdéseivel, alkalmazott technikáival előhozza a kliensből a változtatáshoz szükséges új meglátásokat, fejlődést. Fontos szó itt a változtatás. A Coaching egyik legfontosabb alapfeltétele a kliens részéről a változtatni akarás. E nélkül ugyanis hasztalan. Ha valaki azt várja, hogy más –a Coach – oldja meg a problémáját, akkor az nem vezet célra. Visszatérve tehát, mivel a Coaching folyamat beszélgetései előhozzák a kliens új meglátásait, és fejlődését elősegítik, közvetve megmutatja az utat. Ennek az útnak a felismerése viszont a kliens tudatában merül fel, és nem közvetlenül a Coachtól származik. Az új megoldások, nézőpontok, és a fejlődés a kliensben van, csak épp nem ismeri. A Coach ezt hozza felszínre.

A coach „megláttatja a dolgok jobb, pozitívabb oldalát” és „megfelelő mederbe tereli az embert”. Fontos mondatok ezek, mivel a Coaching talán két legfontosabb jellemzőjét tárják elénk. Egyik alaptétel az, hogy a kliensben van a megoldás, csak még nem ismeri. Ennek felszínre hozásához szükséges, hogy több nézőpontból meglássa az adott helyzetet. Ún. átkeretezéssel a Coach megláttatja kliensével a dolgok jobb, pozitívabb oldalát, így el tud indulni addig ismeretlen utakon is, mely a megoldáshoz vezet. El is érkeztünk a másik mondathoz, ami a megfelelő mederbe való terelés. Ha a kliens képes a helyzetet másként szemlélni, hiedelmeit és feltételezéseit lebontani, akkor az az egész szituációra kihat, és létre jön a cselekvésbeli változás is. Az élete új mederben kezd folyni. Ez utóbbi elgondolás az alapja a kognitív viselkedésterápiának is, mely szoros rokonságban áll a Coachinggal.

Ezek alapján szeretném kijelenteni a Life Coaching átfogó értelmezését: Olyan, pszichoterápiához hasonló, de nem pszichoterápiás folyamat a Life Coach és a kliens / kliensek részvételével, melynek célja a kliens adott, megfogalmazott és körülhatárolt életbeli problémájának körüljárása, ezzel kapcsolatos céljának strukturált megfogalmazása és megvalósítása, erre megoldás keresése és gyakorlatba való átültetése, a kliens általános lelkiállapotának pozitívvá tétele, személyiségének, önismeretének fejlesztése, életminőségének javítása. Heti – kétheti, általában 60 perces beszélgetésekből, és a beszélgetések között történő, kliens részéről, a Coachal egyeztetett cselekvésekből, változtatásokból áll, időtartama néhány héttől néhány hónapig terjed.

Milyen esetekben alkalmazható?

A Life Coaching szinte minden, élet során felmerülő probléma megoldásában segítség lehet, néhány kritérium azonban akad. Fontos, hogy a kliensnek legyen egy adott problémája, melyen változtatni akar, illetve mentálisan egészséges és cselekvőképes legyen. A Coaching mindenkori célja megérteni a problémát a jelenben, és megoldást találni a jövőre vonatkoztatva. A múlt feldolgozása csak részlegesen történik, olyan mértékben, hogy az lehetővé tegye a változást.

A leggyakoribb felmerülő problémákat szeretném itt felsorolni, melyekre megoldást nyújt a Life Coaching:

  • Párkapcsolat / házasság javítása
  • Munkahelyi problémák
  • Pályaorientációs problémák
  • Szülő – gyermek / kamasz viszony javítása
  • Családi kapcsolatok javítása, problémák megoldása
  • Munkahelyváltás
  • Érzelmi problémák megoldása, lelkiállapot pozitívvá tétele
  • Motiváció visszaszerzése
  • Célok megvalósítása, hatékonyság növelése az élet bármely területén
  • Burn-out szindróma, kiégés kezelése
  • Munka-magánélet egyensúly kialakítása
  • Céltalanság megszüntetése, célok kitűzése
  • Tinédzserek problémáinak megoldása
  • Döntésképtelenség esetén a legjobb opció megtalálása
  • Általános pozitív lelkiállapot teremtése, boldog élet megtalálása
  • Stresszkezelés
  • Konfliktuskezelés
  • Önismeret, önbizalom növelése
  • Időgazdálkodás, életszervezés
  • Pozitív tulajdonságok felismerése és kiaknázása

A teljesség igénye nélkül, ezek, és hasonló problémák megoldására alkalmazható a Life Coaching.

A Life Coaching megítélése, eredményei

Ennek a témának az ismertetésénél ismét a kérdőív válaszaihoz nyúlnék, hiszen így lehetséges a leghitelesebben és legsokrétűbben bemutatnom a Life Coaching eredményességét.

Az ehhez kapcsolódó kérdéseim a következők voltak: „Miben segítettem neked? Miben változott az életed?” és „Miért volt leghasznosabb számodra a Life Coaching? Mikkel gazdagodtál?”

A válaszok a következők:

  • „Segítesz jobb embert varázsolni belőlem.”
  • „A jó kérdések miatt megtaláltam a válaszokat magamban.”
  • „Bennem keringő válaszokkal gazdagodtam.”
  • „Egyik napról a másikra felmentem a netre állásokat nézegetni. A változás már megkezdődött, mert próbaidős vagyok egy cégnél.”
  • „Más szemszögből való meglátással gazdagodtam.”
  • „A nehézségeket, problémákat könnyebb megoldani.”
  • „Egy adott problémát külső szemmel is tudok nézni, nem csak elszenvedni.”
  • „A hozzáállásom pozitívabb.”
  • „A világ kevésbé tűnik rossznak.”
  • „Tudom már, hogy mindenért keményen küzdeni kell.”

Úgy vélem, ezek a válaszok bizonyítják a Life Coaching fogalmánál általam bemutatott szempontokat, a módszer létjogosultságát és hatékonyságát.

A személyiség és a viselkedés pozitív irányba fejlődik, „jobb embert varázsol” a Coach klienséből. A személyiség struktúrája megmarad, ennek átformálása a pszichoanalízis feladata. A Coaching kiaknázza a meglévő pozitív tulajdonságokat, ezekre épít.

A kliens megtalálja a válaszokat magában. Ez igazolja a Coaching alapfeltevését, miszerint a megoldás a kliensben van, csak eddig elkerülte a tudatát.

Volt egy kedves kliensem, aki váltani akart a munkában, de fogalma sem volt, hogy tudna kiszakadni a korábbi közegből, illetve a munkahelyéről, és egészen másba fogni. Egyszer járt nálam, majd pedig a néhány héttel később küldött kérdőívemre írta a fent olvasható negyedik választ. A változás megkezdődött a beszélgetésünk után: érzelmi, gondolatbeli változások történtek a beszélgetés alatt, mely az utána következett hetekben cselekvésbeli, majd életbeli változásokat is hozott, a kliens elérte egész életét megváltoztató célját.

A „más szemszögből való meglátás igazolja a Life Coaching folyamán történő nézőpontváltás, átkeretezés sikerességét.

A hozzáállás pozitívabb, nem szenvedő alany a kliens többé, a világot nem látja olyan rossznak, meg tud küzdeni egyedül is a problémákkal, és tudja azt, hogy mindenért tenni kell. Ezek mind olyan eredmények, melyek miatt a Coaching feltevései és módszerei bizonyítást nyernek. Majdhogynem egyedülálló módszer, amennyiben azt is figyelembe vesszük, hogy a személyiség mély átstrukturálása és évekig tartó terápia nélkül képes elérni a fent leírt célokat.

Kedves Olvasóm, köszönöm, hogy időt szántál írásomra, remélem hiteles és értékes információkkal gazdagodtál!

Ha tetszett, csatlakozz közösségemhez, lájkold a facebook oldalamat (www.facebook.com/nagydavidlifecoach)!

Nagy Dávid
Life Coach - Életvezetési tanácsadó
www.legyelboldog.hu
www.facebook.com/nagydavidlifecoach

0 Tovább

Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv- Az életre szóló szeretet titka

A múlt héten részt vettem Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv- Az életre szóló szeretet titka című előadásán. Ez az az elmélet, melyre alapozva a világhírű párterapeuta emberi kapcsolatok (és itt nem csak a házasságra kell gondolni, de szülő-gyermek kapcsolatok, testvér-testvér kapcsolatok stb. ) tízezreit javította meg, hozta rendbe, mentette meg.

Mivel coaching során is többször előkerül az 5 szeretetnyelv elmélete, az ügyfelek abszolút nyitottak rá és elsajátítva azt sikerekről számolnak be, ezért álljon itt most pár gondolat az előadásról. Kissé szubjektíven, a friss élménytől még áthatva.
Merthogy tényleg csodás élmény élőben hallgatni és látni azt, akinek a tanításait "használja" az ember mind munkája, mind magánélete során.

És a legcsodásabb benne talán az, hogy az 5 szeretetnyelv esetén nem kell ám semmi nagy hókuszpókuszra gondolni, sőt, azt hiszem, a dolog lényege pont az egyszerűségében rejlik!
Gary Chapman amellett, hogy kiváló szakember, szellemes előadó is, sok-sok életből merített példával, történettel támasztotta alá elméletét.

Nem hiszem, hogy véletlen volt magyarországi látogatása alatt a teltház és a ráadás előadás (szintén teltházzal...). Láttam videót a közönségtalálkozóról is és, kígyózó sorokat dedikálásra várva.
Ez az ember nagyon rájött valamire!

Miről is szól az öt szeretetnyelv elmélete?

Gary Chapman abból indult ki, hogy a szerelem, mint bizsergés és mint érzelmi megszállottság bizonyosan alábbhagy körülbelül két év kapcsolatban élés után. Ekkor leszállunk a földre a rózsaszín fellegek közül és meglátjuk a másik gyengeségeit, hibáit is és itt jönnek elő azok a nehézségek, konfliktusok, amelyeket ha nem kezelünk megfelelően, sajnos könnyen a kapcsolat végét jelenthetik.
Ha azonban mindig a szerelem, a bizsergés után mennénk, akkor számtalan kapcsolatunk is lehetne akár életünk során és nyilván nem ez a cél, hanem az, hogy az a kapcsolat, amiben éppen vagyunk, igenis MŰKÖDŐKÉPES LEGYEN.

Chapman elmélete szerint ezért kilépés helyett inkább azon kell dolgozunk, hogyan tegyük jobbá jelenlegi kapcsolatunkat!
Mert ha szállunk virágról virágra, a bizsergés így is-úgy is elmúlik mindenhol néhány év alatt és csak csöbörből vödörbe jutunk.

A szeretet ezért elsősorban hozzáállás kérdése: azt teszem, ami a TE javadat szolgálja, ez a kiindulópont. És az örök kérdés: hogyan segíthetnék neked?
Mert a szeretet, mint érzelmi szükséglet minden emberben benne van, mindenki arra vágyik, hogy szeressék.

Mégis, mi lehet akkor a gond egy kapcsolatban, ha a felek az állítják, hogy igenis szeretik egymás, valamiért mégsem működik a dolog?

A válasz pedig az, hogy az emberi kapcsolatokban a legritkább esetben fordul elő az, hogy a két fél ugyanazt a szeretetnyelvet beszéli, azaz ugyanúgy mutatja ki a másik iránti szeretetét. Vagyis gyakorlatilag elbeszélnek egymás mellett. A probléma tehát nem az, hogy nem szeretik egymást, hanem hogy nem úgy kommunikálnak egymással, hogy a másik fél érezze a szeretetet.

Mert a szeretet-tartályt többféleképpen fel lehet tölteni és fontos tudunk, hogy társunk (gyermekünk, barátaink stb.) szeretet-tartályát pontosan mivel lehet feltölteni!

Hogy mivel is?
    •    Elismerő szavakkal
    •    Ajándékozással
    •    Szívességekkel
    •    Minőségi idővel
    •    Testi érintéssel

Igen ez az 5 szeretetnyelv!

Chapman elmélete szerint mindannyiunknak van egy elsődleges szeretetnyelve (sokaknak egy majdnem ugyanolyan súlyú második is), de a továbbiak kevésbé meghatározóak számára.
És a nehézség abban nyilvánul meg egy kapcsolatban, hogy az eltérő szeretetnyelvünk okán másképp értük azt, amit a másik mond, mondani akar számunkra. Így fordulhat elő, hogy akár teljesen jó szándékú emberek is "elbeszélnek" egymás mellett!

Természetünknél fogva ugyanis a saját szeretetnyelvünket ismerjük és használjuk, éppen ezért a jó kapcsolat alapja, hogy meg kell tanulnunk parterünk (gyermekünk, barátunk stb.) szeretetnyelvét!
Gary Chapman felismerte: egymás szeretet-tartályának a feltöltése megmentheti a házasságot!

Számomra az előadás legfőbb üzenete a következő volt: 

A SZERETET-DÖNTÉS! Rajtunk áll, mi döntünk arról, hogy tele vagy üres szeretet-tartályú emberrel szeretnénk élni és nyilván ha a tartály üres, megjósolható a kapcsolat kimenete is...
Éppen ezért Chapman szerint létezik három olyan kérdés, melyet (rendszeresen!) fel kell tennünk a párunknak, ha szeretnénk feltölteni a szeretet-tartályát.
    1.    Mivel segíthetnék neked?
    2.    Hogyan tehetném könnyebbé az életedet?
    3.    Hogyan lehetnék jobb társad?

Azaz lényegében MEGTANÍTJUK a társunknak, hogyan is szeressen minket!
A jó és működőképes házassághoz (és már emberi kapcsolathoz is) szolgáló és szeretetteljes hozzáállás szükséges, ez Chapman elméletének központi eleme!

S ahogy a Mester fogalmazott: az információ az Önöké, az, hogy ki mit kezd vele, az már rajta múlik! Mert Chapman senki házasságát nem mentheti meg, azon mindenkinek magának kell dolgoznia!
Az információ a miénk, hisz ismerjük az 5 szeretetnyelvet! Javítsuk meg kapcsolatainkat, használjuk társunk, testvérünk, gyermekünk, barátaink szeretetnyelvét és érezhető lesz a pozitív változás!
Én mindig jó szívvel ajánlom Gary Chapman könyveit is ügyfeleimnek, beszélgetünk az elméletről és most hálás vagyok azért, hogy személyesen is hallhattam dr. Chapmant,  hogy részt vehettem az előadásán. Életre szóló élmény volt!

dr. Domokos Katalin
anyacoach
gyerekzsivaj blog & coaching

0 Tovább

Tánc és coaching

Érezted már azt, hogy átadva magadat a mozgás örömének könnyedén áramlasz egyik mozdulatból a másikba és folyamatosan rácsodálkozol ennek a természetességére? És vajon azt észrevetted-e már, hogy egy örömtelien induló nap minden éppen úgy rendeződik el, úgy alakul, ahogy az a legjobb neked? Vajon mi lehet a közös ezekben a történésekben?

Mikor megszületett bennem a honlapom címe, biztosra vettem volna, hogy nincs még egy olyan “csodabogár”, aki ezt a két tevékenységet összekapcsolja. Aztán meghívást kaptam egy olyan előadásra, mely a life coaching és a nomád tánc kapcsolatáról szólt. (Petik Rozália: Te mozdulsz rá?)

Örömmel vettem, hogy mást is foglalkoztat ez a fajta megközelítés és az előadás arra inspirált, hogy jobban megvizsgáljam a tánc és a coaching kapcsolatát az életemben, különös tekintettel azokra a táncokra, melyekkel foglalkozom.

coach coaching tánc mozgás

A szabad tánc során belülről induló mozdulatokat jelenítünk meg, melynek a fókuszában mindig az áll, hogy akkor és ott hogyan vagyok jelen a testemben, hogyan érzem magam. Ez leginkább önmagam megfigyelésére tanít, mennyire vagyok hiteles a mozdulataimban, mennyire van összhangban a belső világom a külsőmegnyilvánulásaimmal.

A coaching során is az elsőlépés, hogy megvizsgálom magamat, adott élethelyzetemet, hogy mi van most, mi a kiinduló állapot. Ehhez nagy őszinteségre van szükség, hogy szembenézzek önmagammal. Nem minősítem magamat, de megfogalmazom, hogy mit is szeretnék valójában megélni, min szeretnék változtatni.

Ahogy új nézőpontokat, lehetőségeket, eszközöket behozunk és kipróbálunk, olyan, mint amikor az eddig agyonhallgatott lemezt kicseréljük, és új ritmusokra, dallamokra próbálunk mozdulni. Rácsodálkozunk arra, hogy milyen új képességeket, érzéseket hoznak ki belőlünk és megfogalmazódik az a kérdés, miért is nem csináltuk ezt eddig?

A táncban a zenékkel és a ritmusokkal át tudjuk hangolni magunkat más lelki állapotokra és ezáltal megtapasztalhatjuk azokat az érzelmeket, érzéseket is, melyek esetleg eddig a komfortzónánkon kívül estek. Milyen is az, amikor egy csendes, melankólikus hangulatból hirtelen egy dübörgő, dinamikus zene közepén találjuk magunkat? Fel tudjuk venni a ritmust vagy ellenállást szül bennünk? Ha esetleg megengedjük magunknak, hogy kipróbáljuk, akkor talán új oldalunkat ismerhetjük meg. Ez mind tapasztalati tanulás, megismerés, akár csak a coachingban, ha új képességeket szeretnénk kifejleszteni, akkor is ki kell próbálnunk olyan helyzeteket, módszereket, melyek eltérőek az eddigiektől.

A kulcs a mozdulás. Kimozdulni a megszokott helyzetből és már mindent másképp láthatunk.

Tánc során sokat segít mások mozdulatainak megfigyelése és kipróbálása is. Hiszen mindannyiunknak vannak mozgássémái, amelyeken nem kell gondolkodni, automatikusak, viszont mint sémák, erősen behatárolják a lehetőségeinket. Új mozdulatokkal kitágíthatjuk a mozgástartományunkat, új érzéseket indukálhatunk és ha ezek jól esnek, akkor integrálhatjuk a saját működésünkbe.

coach coaching tánc mozgás

Új mozdulatokat tanulhatunk a Nia során is, mely táncos és harcművészeti elemekkel fejleszti a testtudatosságunkat. Megfigyelhetjük mik azok a mozdulatok, melyek könnyen mennek, örömet adnak és melyek jelentenek kihívást számunkra. Persze ahogy az utóbbiakat többször ismételjük, már nem is lesznek olyan idegenek és meglepve tapasztaljuk, hogy jé, hát ez nem is olyan nehéz, még az is lehet, hogy izgalmas. Talán már veled is történt olyan, hogy amitől kezdetben idegenkedtél, vagy féltél, miután megtapasztaltad már nem is tűnt olyan félelmetesnek, vagy az is lehet, hogy megszeretted.

A Niában és más koreografált táncokban is - például a szakrális körtánc során -, kívülről befelé hatunk, vagyis a mozdulatokat, lépéseket tesszük belső élménnyé és így megfigyelhetjük, hogy milyen testi és lelki változásokat eredményeznek. A szakrális körtáncban is vannak jellemző lépések, mint például a szőlőindalépés, mellyel egyfajta áramlást hozunk létre, vagy a szökkenésekkel a belső tüzet szítjuk magunkban. Így a táncok megválasztásával tudatosan irányíthatjuk a bennünk levő energiákat.

Biztos sok összefüggést lehetne még találni a tánc és a coaching között, de talán a legfontosabb közös jellemző a flow, az az áramlás, mely akkor valósul meg, ha a lelkünkre hangolódunk és önmagunk lehetünk. Ennek megtapasztalására mind a tánc, mind a coaching jó lehetőséget ad.

Végső soron bármit is csinálunk, ha igazán szeretjük, mindenben megtalálhatjuk magunkat!

Szeretettel kívánok mindenkinek örömteli, áramlós pillanatokat!

Pókecz Szilvia


life coach

www.tanc-coaching.hu

0 Tovább

Proaktív coaching

blogavatar

A Pro Bona Coaching & Training Center blogja. Hírek és érdekességek a coaching hazai és nemzetközi világából. Témánk az üzleti és életvezetési fejlesztés, melyet színes tippekkel és megközelítésekkel szeretnénk közel hozni az olvasóinkhoz.

Címkefelhő

coaching (213),coach (205),szakirodalom (38),célkitűzés (28),motiváció (28),önismeret (26),life coaching (22),technikák (21),változás (14),boldogság (14),vezetés (14),proaktivitás (14),kreativitás (13),stresszkezelés (11),business coaching (10),önbecsülés (9),karrier (9),önbizalom (9),siker (8),időbeosztás (8),párkapcsolat (7),tudatosság (7),átkeretezés (7),együttműködés (7),értékesítés (6),pozitív pszichológia (6),nők helyzete (5),felelősség (5),interjú (5),tánc (5),túra coaching (4),kommunikáció (4),értő figyelem (4),oktatás (4),kérdezéstechnika (4),fogyás (4),reziliencia (4),férfiak helyzete (4),elégedettség (4),pszichológia (4),asszertivitás (4),elismerés (4),bátorság (3),stressz (3),Itt és Most (3),kultúra (3),mese (3),szabadság (3),testbeszéd (3),reframing (3),egyensúly (2),bizalom (2),szinergia (2),megismerés (2),rugalmasság (2),játék (2),irányítás (2),életciklus (2),álom (2),csend (2),Edward de Bono (2),kritika (2),praxis (2),vállalat (2),pénz (2),Martin Wehrle (2),életmód (2),önérvényesítés (2),ítélkezés (2),tervezés (2),ROI (2),tanácsadás (2),érzékenység (2),mozgás (2),alkalmazkodás (2),érzelmi intelligencia (2),multi (2),iskola (2),munka (1),szuperérzékenység (1),teljesség (1),sport (1),edzés (1),anyaszerep (1),vállalat (1),SMART (1),akaraterő (1),optimizmus (1),őszinteség (1),Appreciative Inquiry (1),szokás (1),megbocsátás (1),erősség (1),munkahely (1),gyerek (1),társaság (1),Fontos és Sürgős (1),érzelmek (1),intelligencia (1),MBO (1),flow (1),szülő (1),érzékenyítés (1),szervezetfejlesztés (1),depresszió (1),család (1),kamasz-szülő (1),a coaching hatása (1),bántalmazás (1),helyzetfüggő vezetés (1),tanulás (1),y generáció (1),caoaching (1),jövő (1),coachcoaching (1),átirányítás (1),fogadalmak (1),én-erő (1),akarat (1),szeretet (1),böjt (1),önzetlenség (1),nagylelkűség (1),áramlás (1),önállóság (1),függetlenség (1),ügyfél (1),karizma (1),játszmák (1),Gordon (1),megértés (1),belső logika (1),egyenjogúság (1),tréning (1),empátia (1),irigység (1),ügyfélszerzés (1),fluencia (1),önértékelés (1),megbecsülés (1),előrelátás (1),fair play (1),méltányosság (1),introvertált (1),etika (1),delegálás (1),metafora (1),edző (1),önkéntesség (1),hős (1),tranzakcióanalízis (1),dicséret (1),orvos (1),beteg (1),kitartás (1),Toastmasters (1),metakommunikáció (1),tárgyalástechnika (1),interkulturális (1),életvezetés (1),kifogás (1),fejlesztés (1),divat (1),élet (1),cselekvés (1),Csikszentmihalyi Mihaly (1),életszerepek (1),Szentgyörgyi Romeo (1),Kiyosaki (1),FISH! (1),személyiség (1)

Feedek