Február 4-én lezajlott a VI. Országos Coaching Konferencia a Business Coach Kft. szervezésében. A konferencia a motiválás témakörét járta körül, amit sikerült valóban sok oldalról megvizsgálni az előadások, workshop-ok, és kerekasztal beszélgetések során. A baráti hangulatú rendezvényen a résztvevők ráadásul saját motiváltságukat is megvizsgálhatták Bán Zsuzsanna szupervízió alapú coaching című előadása során.

A teljesség igénye nélkül szeretném bemutatni a nap legizgalmasabb gondolatait, újszerű megközelítéseit, mindezt ismert, neves szakemberek szavait tolmácsolva.

Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezetője szerint a szervezeti motiváció eszköze az anyagi juttatás, azonban egy ponton túl már egyéni szinten is kell motiválni, aminek legjobb eszköze az őszinte kultúra, amikor a vezető tényleg odafigyel a beosztottjára, és elő tudja hívni a valódi igényeit. Erre volt jó példa a tehetség programjuk, ahol 12 főt vontak bele a mélyebb interjúkba. Itt kiderült, hogy mik a dolgozók valód céljaik, például az egyikük coachként is ki akarta próbálni magát, a másikuk 10 éven belül egyéni vállalkozó szeretne lenni, de olyan is akadt, aki cukrászként képzelné el magát a legboldogabban. Amikor felszínre kerültek a valódi célok, megvizsgálták, mi az a közös metszet, ami a cégnek és az egyénnek is kielégítő. Így születtek meg az optimális megoldások:

  • az első jelöltnek kialakítottak egy coach szobát, ahol nyugodt körülmények között meghallgathatta és elbeszélgethetett a kollégái problémáiról,
  • a második személyt elküldték egy MBA képzésre, hogy felkészítsék az egyéni vállalkozása beindítására,
  • és még a cukrász álmokat dédelgető kollégát is tudták motiválni: kiderült, hogy a cukrászatot azért szereti, mert kiélheti benne a kreativitását, ezért ezentúl odafigyeltek, hogy a cégen belül ő kapja a kreatív kihívással járó feladatokat.

Dobi Kitti, a BP HR igazgatója szerint nem csak a negatív körülmények lehetnek demotiválóak, hanem a túl eredményes munkakörnyezet is. Tapasztalata alapján ilyenkor kiégnek a sikerben az emberek és nem hisznek benne, hogy ennél még lehet feljebb, még tovább lehet fejlődni. Erre megoldásként kitalálták, hogy különböző élethelyzetben lévő emberekből szerveznek csoportot, ahol egymástól tanultak új dolgokat. Például erőt mertettek a beteg gyermekeket fejlesztő pedagógusok munkaszeretetéből.

Érdekes módon több előadásban előjött motiváló eszközként, amikor a vezető őszintén a beosztottra figyelve, minőségi időt ajándékoz neki. Vásárhelyi Judit, a Busines Coach Kft. tagja szerint havonta 1 közös reggeli is megadhatja azt a plusz, amivel elkötelezettebbek lesznek a dolgozók.

Meglepően magával ragadó előadást hallhattunk Mocsai Lajos válogatott kézilabda edzőtől, aki természetesen a sportéletből hozott tanulságos példákat a hatékony motiválásra. A sport tevékenységek azért különleges terület, mert az időben jól behatárolt meccs végén a kijelzőn könyörtelenül megjelenik a végeredmény, ami azonnali visszajelzést ad a csapatnak, edzőnek és a szurkolóknak egyaránt. Ezt nehezíti, hogy míg az edző nem vesz részt a meccsen, a csapat eredményéért egyedül őt teszik felelősség.

Ezért edzőként a legfontosabb feladata, hogy hosszú távon tudja energetizálni a játékosokat olyan mértékben, hogy hetente legalább két edzésen szó szerint a végkimerülésig hajtsák magukat. Ezt a sportéletben kínzónának hívják, ilyenkor a sportoló egyedül az öltözőig sem képes elvonszolni magát. El lehet képzelni, milyen hihetetlenül nehéz feladat egy ilyen állapot elérésére ösztönözni a sportolókat minden héten több alkalommal! Ezért ilyenkor Lajos emlékezteti a játékosokat, hogy az ő helyükre jelenleg is több ezren pályáznak, és csak arra várnak, hogy egyszer hibázzon.

Más országokban természetesen más kultúrához igazítják a motiválás eszközeit is. Egyszer például szemtanúja volt a csapat, amikor a koreai edző tejes erőből lekevert egy pofont a női kézilabda játékosnak. Erről videót is készítettek a magyarok, amit azonnal elkoboztak a koreai csapat segédei, mondván, az, hogy hogyan motiválják a játékosaikat, az csak rájuk tartozik, és maradjon Koreában.

Magyarországon viszont túlságosan individualisták az emberek, mindenki a saját céljait akarja megvalósítani és nem foglalkozik a csapat érekeivel, ezért nálunk a legfontosabb motiváló eszköz a világos célkijelölés a csapat egészére vonatkozóan, ami mindig a játékosok szeme előtt lebeg.

Mocsai Lajos sikeresen pozícionálta az egyes fejekben a csapat céljait, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy ő hazánk legeredményesebb kézilabda edzője!

Végül íme, a nap legjobb mondatai:

  • „Első osztályú emberek első osztályú embereket válogatnak maguk köré, míg másod osztályú emberek harmad osztályú embereket válogatnak össze.”- Papp István
  •  „Ezt a virágot szakította, ezt szagolja.”- Mocsai Lajos
  •  „Az eredmény szeretete lecsökkentette a cselekvés szeretetét.”- Bán Zsuzsanna
  • „Keresd meg magadban azt a tevékenységek, amiről senki nem tud lebeszélni, hogy abbahagyd!”- Bán Zsuzsanna

László Györgyi business coach írása