Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sárvári György - A belső harcos útja

szakirodalom coaching technikák vezetés

Coaching szakirodalmi kézikönyv

Sárvári György PhD pszichológus, szervezeti tanácsadó,a Neosys Szervezetfejlesztő és Tanácsadó, aki a kezdetektől meghatározója a coaching szakma alakulásának Magyarországon. Második könyve, a Belső harcos útja, amely valódi coaching kéziköny.

Mindannyiunkban ott van a Cég ügyvezetője, a harcművész,  Belső Harcos, a varázsló, aki kitör a hétköznapi problémák sokaságából és győzelemre vezet bennünket.

A coaching szakirodalomban hiánypótló, a könyv kalandregény és szakirodalom egyszerre.

Akár már coach vagy, akár még csak tervezed, hogy velünk tanulj, a mű rendkívül hasznos és megérthető eseteken keresztül mutatja be a fejlődés útját.

Ha szeretnél elindulni a saját fejlődésed útján, ha kíváncsi vagy, hogyan lesz az inasból művész olvasd el a könyvet. 

Hidd el, ha belekezdesz a coaching kézikönyvbe, nem tudod letenni.

A Te Belső Harcosod magával ragad és olyan felismeréseid lesznek, melyekre talán soha nem számítottál.

Tarts velünk és fedezd fel Te magad a Belső harcosod!

 http://www.probona.hu/#!coachkepzesek/c1zka

Kellemes olvasást és fejlődést kívánunk!

Erdélyi Zsuzsanna

Business & Life Coach

0 Tovább

Te honnan szemlélődsz?

Az ember akkor fordul coach-hoz, ha valami elakadás van az életében. Valami akadály, amit hiába próbál átugrani, egyszerűen nem tud. Ez normális, sokan vagyunk időnként ilyen helyzetben. De vajon mi van emögött? Hogyan lehet az, hogy egy adott probléma valakinek megugorhatatlan fal, más pedig észre sem veszi?

Az ok egyszerű. Az első tábor a problémára fókuszál a megoldások helyett. Belemerül, egyre lejjebb és lejjebb csúszik a nem kívánt helyzetben. Csodálkozhatunk rajta, hogy nem képes meglátni a lehetséges megoldásokat? Nem!
Nem az ő hibája, hogy képtelen új lehetőségeket felfedezni, hiszen az óriási sötét fal, ami mögé beállt, nem engedi át a megoldás fényét. Elhiteti az emberrel, hogy itt a vége, itt már nincs mit tenni.

Vajon ez a szegény, "becsapott" illető elhinné neked, hogy van élet a fal mögött is?
Méghozzá nem is akármilyen - színes, vidám, élettel teli.
Próbáltál már visszanyúlni valakiért a sötétségbe? Elmagyaráztad neki, hogy nem kell azon a félelmetes helyen maradnia, ahol nem is lát semmit?
Fogadok, hogy legalább egyszer már megpróbáltad. Emlékszel a válaszra?

Valószínűleg nem hittek neked. Hiába bizonygattad, milyen szépek a színek a fal mögött, milyen csodásan hangzik a madarak éneke és mennyire nagyszerű érzés, amikor a Nap melege simítja végig az arcod.
Ő csak a sötétséget, a hideget észlelte, pedig nagyon-nagyon szeretett volna veled táncolni a fényben.

Akkor mégis hogyan történhet, hogy nem tud felülemelkedni azon a fránya problémán? Hogyan lehet, hogy a gödör mélyén ragad, miközben vágyik a napsütésre, a nevetésre, a szabadságra?

A válasz meglepően rövid: nem ismeri az odavezető utat. Elfelejtette, hogy van megoldás. Te hiába mondtad el neki a sajátodat, az bizony nem az ő megoldása.
Nem sokat segít, ha olyan kulccsal igyekszel kinyitni a zárat, ami nem is illik a kulcslyukba...

Oké, akkor felejtsük el, hogy a fal mögött ácsorgók valaha is lebontják azt?
Nem, nem! Semmi esetre sem! Mindenki azt érdemli, hogy fesztelenül mozogjon, felszabadultan nevessen és élvezze az életet!

Bizony, aki a fal mögül olvassa ezeket a sorokat, nyugodtan készülhet rá, hogy hamarosan felsejlik a nap sugara! A napfény pedig nemcsak a sötétet űzi el, hanem bevilágítja az elmét és a lelket is.
Nos tehát, hogyan történik meg felemelkedés? Az már kiderült, hogy a mástól érkező megoldás nem javít sokat a helyzeten.

Máshol kell keresni a választ. Onnan indultunk, hogy az illető a problémára összpontosított, emiatt teljesen a hatalmába kerítette a nyomasztó érzés. Automatikusan a nehézségre állította a figyelme nagy részét. Rövid időn belül megszokta, hogy a baj körül járnak a gondolatai. Elfelejtette, hogy ha friss szemmel tekintene a kialakult helyzetre, ezernyi megoldást találna rá.

Végül is maradhat a fal mögött, de ha felmászik rá, új magaslatokból szemlélődhet.

A coach ebben segít.

Kozma Rita life coach írása


 

0 Tovább

Az alkotás gazdagít - Bátorítás kreatív embereknek - könyvajánló

Mit gondolsz, elég kreatív vagy? A kreativitás teremtés, alkotás, valami új életre hívása, létrehozása. Vagy esetleg valami más? John Howkins, rendkívül olvasmányosan átfogóan és érdekesen írja le a kreatív termékek gazdaságát. Megismerhetjük a könyvből, mi a kreativitás, mit véd a copyright, hogyan érvényesíthetjük a szerzői a jogot digitális-virtuális kis világunkban is. Megvalósítod az ötleteidet, vagy csak az álmodozás szakaszában maradsz?

Mi lehet az oka annak, hogy számos ötleted van, de nem mindig jutsz el a valóságpróba szakaszába? Talán elakadsz valahol? Mik lehetnek a kreatív kulcsszakmák?  Tudtad, hogy Coachként is szükség van a kreativitásodra? Ismerd meg a siker 10 szabályát, tanuld meg menedzselni a kreativitásod. Ebben segítségedre lehet a könyv és mi is örömmel adunk tanácsot Neked, ha elakadsz valahol.

Te a kreatív folyamat melyik szakaszában tartasz most?


„A kreativitás többnyire kézenfekvő folyamat, ugyanakkor  tartalmaz valami mágikus, szinte spirituális elemet is.”
/Sir Terence Cornan/


Sok bátorságot és teremtő erőt kívánunk!


Erdélyi Zsuzsanna
Business Coach gyakornok
www.probona.hu

0 Tovább

Martin Wehrle: Az 500 legjobb coaching-kérdés

coaching coach kérdezéstechnika szakirodalom

Martin Wehrle a német nyelvterület egyik legnépszerűbb, üzleti coachként dolgozó szakembere. Bálint Cecília a könyv fordítója, a Garbo Könyvkiadó „ön-ismeret-terjesztő” sorozatának elindítója, maga is coach.

Az 500 legjobb coaching- kérdés nagy munkatankönyv kezdők és haladók számára, coaching-képességeik fejlesztésére.

A könyv valódi gyakorlati kézikönyv, rendkívül hasznos, tematikusan és varázslatosan érthetően felépítve.  A coach egyik titka, a professzionális kérdezéstechnika.

Szeretnél még mesteribben kérdezni? Az a célod, hogy ügyfeledből valóban kihozd a legjobbat? Akkor ez a gyakorlati kézikönyv hasznos társad lesz munkád során.

100 kiinduló kérdés és 400 követő kérdés segít abban, hogy még profibbá válhass és segíti ügyfeledet is abban, hogy új gondolati távlatok nyílhassanak meg a számára.

Tudtátok, hogy a szakmai lektor Dr. Rusznák Tamás?

Olvasd el a könyvet és ha még nem vagy coach, képzéseinken még gyakorlatiasabb, családias, profi szakmai környezetben ki is próbálhatod frissen szerzett kérdezéstechnikádat. http://kepzes.acoach.hu/

Ha már coach vagy, kíváncsi vagyunk a véleményedre. Miben és hogyan vált hasznossá számodra ez a könyv? A hipotetikus kérdéseket mikor és miért használjuk? Megírod nekünk a saját hipotetikus kérdésed?

Szeretettel várjuk a kapcsolat@acoach.hu e-mail címre.

A könyvet legegyszerűbben kedvezményes áron a fordítótól tudjátok megrendelni a következő oldalon keresztül:

http://www.ccoach.hu/

Erdélyi Zsuzsanna

Business Coach gyakornok

0 Tovább

Proaktív Business Coach képzés egy nyelvtanár szemszögéből (interjú)

Vasvári Bernadett a Proaktív Business Coach képzésünkre jelentkezett.

Megkértük, meséljen kicsit magáról, a coachingról.

- Kedves Betti!

Szeretettel üdvözöllek! Az első kérdésem máris ez;

Miért szeretnél Business Coach lenni?

- Szia Zsuzsa!

13 év felnőttoktatás - vállalati nyelvoktatás során rájöttem, az emberek általában megerősítést és támogatást várnak életük kisebb nagyobb döntéseihez, legyen szó munkahelyi vagy magánéleti dolgokról. Kevesen tudják megosztani problémáikat, dilemmáikat, egész egyszerűen, mert nincs kivel. Aztán amikor nyelvórán elhangzik a „Gondterheltnek tűnsz, bánt valami?” kérdés, a hosszabb ideje vívódó lélek bizalmat szavaz a nyelvtanárnak és kiönti lelkét…és akkor jön a feladat a nyelvtanár számára, egyrészt hogy némi támaszt adjon az adott problémához, ami sokszor a meghallgatásban kimerül, mert már attól megnyugszik az ember, ha elmondhatja valakinek, mi is bántja, másrészt, hogy megvalósítsa az arra a napra szánt nyelvi feladatot és elvégezze, amiért is jött valójában: a nyelvoktatást.

Mindig is nyitott voltam az emberek felé és jó kapcsolatot sikerült kialakítanom az emberekkel a munkám során. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy megértő és nyitott vagyok.

Mivel az utóbbi időben egyre több problémával találkoztam elkezdtem egyre többet olvasni szervezetfejlesztés, munkapszichológia témában és így találtam rá a coach képzésekre.

 A nyelvi coaching mint olyan, már ismert volt számomra, a business coaching pedig ötvözi a pszichológiát, élettapasztalatot és a vállalati környezetben szerzett tapasztalatokat.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

 - A jövőben szeretnék kicsit többet foglalkozni az ember mögött megbúvó lélekkel, és kipróbálni magam, mint Business Coach.

-   Miért a Pro Bona Coaching& Training Centert választottad?

-   A Pro Bonát a rugalmassága miatt választottam, mert az ő képzésüket tudom leginkább összehangolni a jelenlegi időbeosztásommal.

-    Hogyan érzed magad a képzésünkön?

"A képzésen számos ismerettel leszek gazdagabb és azon felül, hogy találkozom korábban felmerült problémákkal, tanácsokkal, kicsit befelé is figyelek, ami azt jelenti, még többet megtudok önmagamról is. Személyiség formálónak is tartom a képzést. A konzultációk közvetlen hangulatúak, segítőkészek a coachok, látszik az elhivatottságuk és alázatuk, amit én nagyon fontosnak tartok legyen szó bármely szakmáról."

Nagyon szépen köszönöm! Kívánjuk, hogy érezd jól magad a képzésünk során, azon leszünk, hogy minél több tapasztalattal gazdagodj és olyan eszközökkel látunk el, amelyek segítenek céljaid megvalósításában.

Ha Szeretnél Te is iskolánk képzésén részt venni, szeretnél családias légkörben, vidám hangulatban, profi coachoktól tanulni, akkor köztünk a helyed. Szeretettel ajánljuk figyelmedbe Life Coach képzésünket is, akár távoktatásos, akár szuperintenzív formában.

Life: http://kepzes.acoach.hu/content/view/34/61/

Business: http://kepzes.acoach.hu

"Sikerem titka az, hogy hiszek magamban, hiszek másokban, és hiszek abban, amit csinálok." 
/Andrew Carnegie/

Erdélyi Zsuzsanna

Business Coach gyakornok

0 Tovább

Érzelmi Intelligencia Coaching (könyvismertető)

A vezető, a coach és az egyén teljesítményének fejlesztése

Ez a könyv Stephen Neale, Lisa Spencer–Arnell és Liz Wellson tollából származik. Piacvezető cégek igazgatói, akik szintén coachok, több ezer ügyfélnek segítenek világszerte. Lisa tagja a Nemzetközi Coach Szövetségnek, Stephen pszichológus is. Küldetése a személyes intelligencia fejlesztése a személyes teljesítmény növelése céljából. Lizt foglalkoztatja, miként lehet együttesen alkalmazni az érzelmi intelligenciát és a coachingot.

A könyv igazi remekmű, mely a coachoknak is hasznos tanáccsal szolgál. A fejezetek külön-külön is értelmezhetőek, melyek gyakorlatokat, idézeteket, esettanulmányokat, kutatási eredményeket is tartalmaznak.

Az érzelmi intelligenciánk (EI) fejlesztése különösen fontos. Ha felismerjük lehetőségeink kiaknázását meggátló negatív attitűdjeinket és érzelmeinket, akkor ezeket az attitűdöket meg tudjuk változtatni. Ez által változást érhetünk el gondolkodásunkban, viselkedésünkben. 

Milyen előnyei vannak számunkra, az Érzelmi Intelligencia Coachingnak?

             Kevesebb stressz ér minket

             Jobb karrierlehetőségeink lesznek

             Hatékonyabban kommunikálunk másokkal

             Magabiztosabban kezeljük a változásokat

             Pozitívabb és magabiztosabb gondolkodás.

Mit profitálhatsz abból, ha ebben egy coach segít Neked?

Gondolj bele, milyen nagyszerű érzés az, mikor a coachnak ugyanolyan fontos a sikered, mint saját magadnak. Olyan kérdéseket tesz fel neked, melyekkel feltárhatod rejtett erőforrásaidat, megoldod a problémáidat úgy, ahogyan azt álmodban sem gondoltad volna. Egyszerűen, ügyesen és természetesen.

A coaching a kommunikáció egyik legerőteljesebb módja. Az előrehaladás hatékony eszköze, ami a legjobbat hozza ki belőled. Ha úgy érzed, elakadtál, megrekedtél, nem tudod hogyan tovább, ha a munkahelyi stressz kezelése gondot okoz számodra és nem tudod kezelni a dühödet, az érzelmeidet, akkor első lépésként olvasd el a könyvet, és ha úgy érzed Te is szeretnél segíteni az embereknek, várunk szeretettel a képzéseinken. 

Amennyiben az emberek magánéleti gondjaiban szeretnél segíteni, akkor a Life coach képzésünket ajánljuk Neked, ha pedig az üzleti szférában dolgozók életében, akkor a Business coach képzés a legideálisabb számodra.

Mi kihozzuk Belőled a legjobbat!

Erdélyi Zsuzsanna

Business Coach gyakornok

0 Tovább

Te éled az Életed, vagy életed él téged?

Érdekes téma gondolkodtatott el a napokban. Szinte mindannyiunkban ott él a vágy a boldogság és a szeretetteljes élet iránt.  Boldogabbak és sikeresebbek akarunk lenni.  Soha nem elég jó, ami van. Ha esik az eső az a baj, ha harminc fokos hőség van, akkor az. Kevés embertől hallhatjuk manapság, hogy igazán boldog és elégedett az életével.  Sokan panaszkodnak, kritizálnak,  másokat hibáztatnak és egyre mélyebbre kerülnek, addig, ahol már néha nincs segítség.  Ki a hibás? Persze, hogy mindig más.

 Valóban ezért születtünk a földre, hogy folyamatos boldogtalanságban és elégedetlenségben éljünk? Tényleg ez lenne a sorsunk?  Megkérdeztem sokakat, téged mi tesz, mi tenne boldoggá? A  válaszok döntő többségében azt kaptam, „Hogy legyek boldog ilyen gazdasági helyzetben, mert még világválság van, meg az a …főnököm, bezzeg neki könnyű. Te hogy lennél boldog a helyemben? Neked bezzeg könnyű! „ Döbbenet volt! Kevesekben volt meg a hit önmaguk iránt.

Probléma=ösztönző kihívás

Valóban érnek bennünket gondok, olykor olyanok, amiket sorscsapásként élünk meg. Ezek azok, amelyek a legjobban fájnak, ezek tanítanak meg minket valamire. Talán arra, hogy ébredjünk fel, hogy nem jó az út, melyen haladunk, hisz ha az út, amelyen jársz, folyamatosan fájdalmat okoz és falakba ütközöl, az nem a Te utad?! Megtalálni a saját utad, az életfeladatodat, ez lenne a cél! Így véget érhetne a bolyongásod, a pofonok melyeket kapsz az élettől, vagy lehet, hogy saját magadtól? 

MOST

Mi lenne, ha MOST-antól más szemmel kezdenél nézni a világra?! Mit gondolsz, mi történne akkor, ha reggel, mikor felkelsz, boldogságosan és magabiztosan lépnél le az ágyadról, olyan érzéssel, mint akinek bármi sikerül az életében, amit eltervez? Mi lenne, ha a jelen pillanatodra figyelnél? Hogyan? Egyszerűen! Mikor egy pohár vizet iszol, mi lenne, ha nem hirtelen rohanás közben tennéd ezt, hanem tudatosan? Éreznéd a vizet, mely életerőt ad, energiát és frissességet. Oltja a szomjadat.  Mikor megöleled a gyermeked, mi lenne, ha abban a pillanatban csak rá figyelnél és szeretnéd őt teljes szívedből? Ha azon jár az agyad, hogy „jó, elég volt, sietnem kell, mert a prezentáció, meg az ügyfelek, majd este megölellek megint, kicsit tovább”... Valóban helyes ez?

Megrekedés, változtatás

Valóban akarunk változtatni az életünkön, vagy a félelem miatt inkább maradunk abban, amiről tudjuk, hogy rossz nekünk és esetleg panaszkodunk tovább? A kérdés igazából ez. Merünk tenni önmagunkért, vagy megrekedünk? Ha változtatni akarsz, lépned kell, vállalnod a felelősséget az életedért, a döntéseidért és igyekezned kell új ismeretekre, barátságokra, kapcsolatokra szert tenni. Nyitnod kell a világ felé.

Ha változtatni szeretnél és valóban hajlandó vagy tenni is azért, hogy boldogabb és sikeresebb légy, akkor csatlakozz közénk és engedd meg magadnak, hogy Business, vagy Life Coach képzésünkön olyan hatékony eszközökkel láthassunk el, melyek bizonyítottan előbbre viszik az életed és hirtelen majd csak azt fogod észrevenni, hogy szinte minden természetesebb lesz, boldogabb és egyszerűbb.

Erdélyi Zsuzsanna

Business Coach

0 Tovább

Gazdag papa, szegény papa: Robert T. Kiyosaki és Sharon L. Lechter könyve

Gazdagság! Ez az egyik téma, ami talán mindenkit foglalkoztat a világon. Különösen akkor, ha Robert T. Kiyosaki tollából származnak az útmutatások. 1947. április 8-án született, amerikai befektető, üzletember, bestseller író.  A szerző 15 könyvet írt, melyek összesen több, mint 26 millió példányban keltek el.

Kiyosaki úr művei motiváló jellegűek, hiszen Ő maga többek között motivációs tréner is. Kevés gyakorlati tanácsot ad, ezért elég sok kritika is éri.  Szerinte a kudarcnak is fontos szerepe van az életben.  Az író felnyitja a szemed a lehetőségre, de nem mondja el, hogyan élj vele.

Szegény papa, gazdag papa

Robert már fiatalkorában tudta, hogy gazdag akar lenni. Abban a szerencsés helyzetben volt, hogy rendelkezésére állt egy gazdag apa figura. A siker alapköve az oktatás, ugyanakkor a diákok részére a pénzügyi és kommunikációs ismeretek elsajátítása is ugyanolyan fontos.  Két apa nevelte, két különböző célt tűztek ki elé.  A Gazdag apa azt javasolta, alapítson saját céget, az Értelmiségi apa pedig azt, hogy járjon iskolába, majd keressen egy jó állást egy nagyvállalatnál. A Gazdag apa szerint elegendő, ha azt tanulja meg, hogyan vegye magát körül művelt alkalmazottakkal. 

Mindkét apa hitt az oktatásban, de más- más tanulmányokat javasoltak. Mindkét apa sikeres volt a szakmájában, de az egyik adósságot hagyott maga után, a másik pedig befektetéseket halmozott fel. Nehéz dolga volt, hisz ellentmondások között nevelkedett, de úgy döntött tanul mindkettőtől.  Értékes információhoz jutott az évek során, látta és tapasztalta, hogyan befolyásolja a gondolkodásmód az életüket. Például az egyik apja ezt mondta: „Nem engedhetjük meg magunkak.”, a másik apa pedig „Hogyan engedhetem meg magamnak?” Az egyik mondat feladásra késztet, a másik elgondolkodtat. Lehetséges, hogy mi is így gondolkodunk néha?!

A tanulás az egyik legjobb befektetés

A könyv tökéletesen szemlélteti a kétfajta gondolkodásmódot. Fontos, hogy leküzdjük félelmünket, a kishitűséget, a lustaságot és lássunk neki célunk megvalósításának. Ha foglalkoztat minket, miért fontos pénzügyi műveltséget tanulnunk, hogyan gondolkodik a Gazdag papa és a Szegény papa, ha érdekel minket a CASHFLOW és tudni szeretnénk, miért a gazdagok teremtik a pénzt olvassuk el a könyvet. Aztán folytatásként megfogadhatjuk a milliárdosok tanárának tanácsát, miszerint az első lépések egyikeként fektessünk a tanulásba. Kezdheted ezt azzal, hogy Coach-nak tanulsz nálunk.

Kellemes olvasást kívánok és ha úgy döntesz, várunk szeretettel!

Erdélyi Zsuzsanna

Business Coach gyakornok

0 Tovább

Csúcshatás (Limitless) amerikai akcióthriller 2011

A Csúcshatás főszereplője Eddie Morra (Bradley Cooper), aki épp válságos időszakát éli íróként, már hosszú ideje. Nemcsak az ihlet pártol el mellőle, hanem, a barátnője is. Rövid idő múlva, miközben az utcán sétál, „véletlenül” találkozik az ex-sógorával, aki egy szupertitkos, tesztelés alatt lévő gyógyszert ad neki, mely ahhoz nyújt segítséget, hogy agykapacitása 100%-át tudja használni.

A szer hatására idegrendszerének minden szinapszisa képes lángba borulni, mindössze fél perc alatt. Minden, amit olvasott, vagy látott-hallott valaha is életében, felszínre kerül a tudatalattijából, minden elérhetővé válik a számára. Egy nap alatt képes egy nyelvet megtanulni és hihetetlen gyorsasággal megírja azt a könyvet, melyhez már hónapok óta hozzá sem tudott kezdeni.

Mintha önmaga zseni változata lenne, aki magabiztos és bármire képes. Eddie pillanatok alatt a Wall Street császára lesz, akire felfigyel a pénzügyi mogul is, Carl Van Loon (Robert De Niro), majd tanácsadójává fogadja.

A csodagyógyszerre mások is felfigyelnek, ami mindaddig hat, amíg szedik, de a drog szörnyű mellékhatásaival senki nem számolt...

A film mind szereposztásában, mind történetében zseniális. Elgondolkodunk azon, mi lenne, ha számunkra is elérhetővé válna egy ilyen „intelligens gyógyszer”. Vajon kipróbálnánk? Ha igen, akkor mit kezdenénk vele? Mire használnánk? Jóra, esetleg rosszra? Vállalnánk a következményeket és a mellékhatásokat?

Minderre akkor kaphatunk választ, ha megnézzük a filmet. De mi történne akkor, ha erőt merítenénk a filmből, elkezdenénk bízni magunkban és elhinnénk, hogy mi szer nélkül is mindenre képesek vagyunk?

A tudás hatalom, mely nálunk elérhetővé válik a számodra. Business-, vagy Life Coach képzésünkön nem adunk Neked olyan csodagyógyszert, mely által pillanatok alatt tökéletessé válsz, de nálunk semmilyen fizikai mellékhatással sem kell számolnod. Mi „mindössze” azt ígérhetjük, hogy használható eszközöket kapsz, melyek által a „csúcshatást”  TE magad érheted el belső erőforrásaid egyelőre rejtett tárházából merítve, TE  teremtheted meg a csodát saját életedben. Már most is tökéletes vagy, tudtad?!

Szeretettel várunk képzéseinken! Kellemes filmnézést kívánunk!

Erdélyi Zsuzsanna

Business Coach gyakornok

0 Tovább

Edward de Bono: A Kreatív Elme

Akár bevalljuk, akár nem, titkon vágyunk arra, hogy kreatívabbak legyünk, hiszen mint tudjuk, a kreativitás a siker egyik elengedhetetlen alappillére. 

De mit is jelent ez valójában? Vajon tanulható vagy velünk született?  

Esetleg ez valami misztikus dolog? Talán annak tűnik, de nem az.  

A kreatív szó latin eredetű, jelentése; (creo) alkotni, teremteni, kreálni, valami újat létrehozni, olyat, ami értéket képvisel. 

A kreativitás bárki számára elérhető, tanulható, fejleszthető.  

 

Ötletszintű kreativitás- művészi kreativitás

 

Sokakban felmerülhet a kérdés, jó-jó, de miért jó az nekem, ha újabb képességemet fejlesztem? 

Egyébként meg művészien kreatív vagyok, így is! 

Elég sokszor hallom ezt manapság. Igen ám, de az ötletszintű kreativitás nem azonos a művészi kreativitással.  

Az ötletszintű kreativitás ugyanis tanulható. 

 

Laterális gondolkodás- "brainstorming"

 

Az új ötletek alkalmazása nemcsak az üzleti életben szolgálhatja fejlődésünket, hanem a magánéletünkben is.

A laterális gondolkodás a kreativitásnak az az ága, amely a gondolatok, észlelések és koncepciók cseréjéért felelős.

 

A "brainstorming"/ ötletelés/ és egyéb népszerű technikák lényege, a gátlásmentesítés elérése. De ez az értékes módszer biztosan elég?

A lateriális gondolkodás "céleszközei" hatékonyabbnak bizonyultnak. 

A megoldás: fejlesszük elménk effajta kreatív hajlamát, hiszen, ha a régi módszerrel akarjuk megoldani a problémánkat, nem biztos, hogy sikerrel járunk.

 

Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni...

 

A kreativitás fejlesztésének a legjobb módja a gyakorlás, ami szinte mindenre igaz.

Nézzük példaként a teniszt. Hiába veszünk részt a tanfolyamon, ha azt követően sohasem, vagy életünkben csak párszor alkalmazzuk a tanultakat. 

Így biztosan nem lesz belőlünk teniszbajnok Wimbledonban.

Ilyen akár a Business, vagy a Life coach szakmai tudás elsajátítása is. 

Fontos, hogy a legjobbaktól tanuljunk, a legszínvonalasabb iskolában, ahol gyakorlatorientált képzést kaphatunk. 

Minél többet gyakorolunk, annál ügyesebbek, kreatívabbak, sikeresebbek leszünk. 

 

62 kreatív elme gyakorlat

 

A könyvben bemutatott 62 kreatív elme gyakorlat játékos, élvezetes. Végezhetők egyénileg, vagy akár csoportosan. 

Tartsuk be itt is a könyvben leírt játékszabályokat, gyakoroljunk sokat, hiszen a kreativitás elsajátítása nagyon fontos készség, minek eléréséig sok-sok örömteli pillanat vezet.

Az egyik kedvencem játékom a "Kirakat". Hogyan mutatunk be, állítunk ki egy értéket?

Ha kíváncsi vagy a válaszra, akkor használd a kreativitásod és megtudhatod. De honnan is? Tanulj nálunk! Játssz velünk! 

Forrás: Edward de Bono: A Kreatív Elme

Erdélyi Zsuzsanna

Business Coach gyakornok

0 Tovább

Edward de Bono - A Hat Gondolkodó Kalap

Edward de Bono 1933-ban Máltán született. 
Képzettségét tekintve orvos, pszichológus, aki Cambridge és Málta díszdoktora, London, Oxford, Harward egyetemeken előadó.
De Bono úr kulcsfontosságú alaptézise, hogy az agy önszervező rendszerként működik. Ez adja a tudományos alapját a gondolkodásfejlesztés általa kidolgozott gyakorlati eszközeinek. 


A professzor úr alkalmazta elsőként a „laterális és párhuzamos gondolkodás” fogalmait.
A „Hat Gondolkodó Kalap” módszer segítségével a tárgyalások, a problémák megoldása akár negyed órára is rövidülhet, az eddigi hosszas, nehézkes, olykor kellemetlen megbeszélések helyett.

Gondolkodó módszertanát ma már nagyon sokan használják világszerte, a négyéves kisgyermektől kezdve a nemzetközi nagyvállalatokban vezető szerepet betöltő emberekig.

A módszer nagyszerűsége az egyszerűségében, praktikusságában, kényelmes használatában rejlik.

De Bono úr tartott már előadásokat, továbbképzéseket olyan nemzetközi cégek felsővezetőinek, mint a német Siemens, az IBM, a NASA, a Shell és még számos külföldi nagyvállalatnak is világszerte.

 

De mi is ez a zseniális módszer valójában?

 

A gondolkodás az ember fő erőforrásának tekinthető. Gondot okozhat, ha egyszerre több dologra fókuszálunk. 

Érezhettük már, hogy vannak olyan pillanatok, amikor nem csinálunk semmit, csak egy témán gondolkodunk és hihetetlen módon elfáradunk? 

Aki még nem érezte át ezt, javaslom, próbálja ki. 

A saját gondolatainktól, az agyalásainktól, képesek vagyunk energetikailag teljesen lemerülni, úgy, hogy közben még messzebb kerülünk az ügy megoldásától.

 

A kulcs az, ha egyszerre egy dologra figyelünk, kontrolláljuk a gondolatainkat, kizárjuk az egót és alkalmazzuk a "Hat Kalap Módszerét".

Figyelmünk lehetőleg mindig a MOST-ban legyen.

Sajnos előfordul, hogy ítélkezünk, az egónkkal gondolkodunk és nem látunk tisztán, pedig ez nem feltétlenül a jó irány. 

Ha már felismerjük ezt, javíthatunk rajta, használhatjuk a kalapokat.

A módszerrel a hangsúly „az ami van helyett” az „ami lehet”-re helyeződik. 

Tehát a cél nem az, hogy vitatkozva, konfliktusokkal fűszerezve tárgyaljunk, hanem az, hogyan lépjünk előre, közösen megoldásokat találva, egy irányban gondolkodva. Alternatívákat kínál olyan viták helyett, melyeket sohasem szántak konstruktívnak vagy kreatívnak.

 

A párhuzamos gondolkodás


egy egyszerű modell a konstruktív gondolkodásra, melynek lényege, hogy mindenki egy adott témát illetően ugyanabba az irányba tekint, de az irány változtatható.

Hat kalap, hat szín


Az emberi agy hat tevékenységét szimbolizálják a kalapok.

Fehér: Az objektív tényekkel foglalkozik.

Piros: Az érzelmi nézőpont képviselője.

Fekete: Ebben az üzemmódban könnyebben látjuk egy ötlet gyengeségeit.

Sárga: A pozitív, derűlátó gondolkodásmód megtestesítője. A nap színe.

Zöld: Kreativitás, új ötletek kalapja.

Kék: A többi kalap hatékony alkalmazásával és a kontrollal foglalkozik.

 

Kalapok használata


Tárgyalás közben, meeting alkalmával, vagy akár a magánéletben egy adott probléma megoldására használható.

A kalapokat lehet egyenként is használni, vagy egy bizonyos sorrendben.

Vegyünk egy példát:


Havi értékesítési meeting van. A téma: Hogyan szerezzünk több vevőt? 

Mikor az értékesítési vezető közli a havi eredményeket és felteszi a kérdést, mi szokott ilyenkor általában történni? 

A képviselők érvelnek, védik hevesen a saját igazukat, hivatkoznak a válságra, a magas árakra, a nyárra, illetve olykor az is megeshet, hogy arra, nem a legjobb partnereket kapták, bezzeg XY-nak milyen könnyű dolga van... Olykor még egymásnak is neki támadnak. 

Megy a rivalizálás nyíltan, vagy alattomosan, burkoltan. 

Történhet ez a meeting kulturált keretek között is, kellemes hangulatban, de itt is van esélye a vitának, az egók harcának és megoldást aligha lesz esély találni.

Nézzük mindezt a Hat Kalap módszerrel:


Van egy „Játékvezető”, jelen esetünkben ez az értékesítési vezető. Megismerteti a résztvevőkkel a színes kalapokat, a hozzájuk társított jelentéseket. Mindenkit megkér, hogy vegye fel egyszerre egy időben a képzeletbeli kék kalapot. 

Megbeszélik, miért vannak a meetingen, mi a probléma, mit szeretnének elérni, hová szeretnének eljutni, és azt is, hogy mi a kalapok tervezett, meghatározott sorrendje. Aztán mindenki leveszi a kék kalapot és felteszi pl. a zöld kalapot, ahol mindenki elmondhatja az ötleteit és így tovább. 

A zöld kalap üzemmódban az agyat csak ötletelésre használják, más megnyilvánulásnak ilyenkor nincs helye. 

A piros kalap használatakor van helye a dühnek, az érzelmek kinyilvánításának és így tovább. 

A kék kalappal zárják a játékot. A játékszabály betartása rendkívül fontos, hiszen csak így működik igazán hatékonyan.

A könyv nagyszerű olvasmány, szinte issza az ember a szavait. Mindenkinek szívből ajánlom. 

Ha alkalmam nyílna rá, biztosan tanítanám minden korosztálynak, már általános iskolában is, úgy, ahogyan azt már külföldön is teszik.

Amikor pedig alkalmazzuk a „Hat Kalap Módszerét” csodára számíthatunk. A gondolkodásunk megváltozik, kreatívabbak, nyitottabbak leszünk, lehetőségünk nyílik más nézőpontokat felvenni, képesek leszünk végre megérteni egymást.

Aki úgy érzi, számára kissé bonyolult a módszer, vagy szeretné a leírtakat, a gyakorlatban is kipróbálni, várjuk szeretettel Business, vagy Life Coach képzésünkön, ahol többek között ezzel a csodálatos technikával is megismerkedhet.

Erdélyi Zsuzsanna business coach gyakornok

Forrás:  Edward de Bono - A Hat Gondolkodó Kalap

0 Tovább

Gondolkozunk munka közben?

Különösnek tűnhet a kérdés, azonban a válasz korántsem biztos, hogy annyira egyértelmű.

Gondoljuk végig egy munkanapunkat: mikor hajtunk végre és oldunk meg feladatokat, hozunk döntéseket? - Igen, rengetegszer, mondhatnánk, hiszen ebből (is) áll bármilyen munka.

És hányszor gondoljuk át, hogy mit miért csinálunk? Hogy csinálhatnánk-e jobban, gyorsabban, másképp? Esetleg máskor? Vagy másokkal? - Valószínűleg ezt már sokkal ritkábban.

Vajon miért?

Ez így valójában „kényelmes”, hiszen megszoktuk, mit kell tennünk, mi hogyan működik, mi a napi rutinunk része. Ezen kívül azzal, hogy van egy csomó minden, amit csinálhatunk, fontosnak és elfoglaltnak érezhetjük magunkat. Ráadásul elégedetté tesz minket, sőt megkönnyebbülünk, ha kipipálgathatjuk az elvégzett teendőinket – akármi legyen is az.

Így hát könnyű belekerülni a mókuskerékbe, amikor csak végrehajtjuk a ránk bízott feladatokat, nem igazán kérdőjelezzük meg, hogy miért és hogyan csináljuk, mert az szinte eszünkbe sem jut.

Na meg persze mikor is lenne erre időnk… Mindenki siet és rettenetesen elfoglalt, rengeteg a munka, sok a találkozó, tárgyalás, megbeszélés, vagy épp kávé a kollégákkal… közben pedig, ha mégis akad időnk, a telefonunkat bújjuk. Még akkor is, ha egy pár perc nyugalom önmagunkban-önmagunkkal sokkal hatékonyabbá tehetne bennünket.

Ezt bizonyította egy, a Harvard Business School által nemrégiben közzétett kutatás[1], mely szerint, ha egy kis időt tudnánk szakítani teendőink átgondolására, sokkal eredményesebbek lehetnénk.

A kutatás során érdekes kísérleteket végeztek, melyekkel pontosan azt vizsgálták, hogyan növeli a feladatok átgondolása a teljesítményt. 

Az első kísérletben például fejtörőket kellett megoldaniuk a résztvevőknek, akiket három csoportra osztottak. Az első csoport tagjai egy sor feladat után pár percben átgondolták és leírták, hogy milyen stratégiát alkalmaztak a megoldások során; a második csoport ugyanezt hajtotta végre, azzal a különbséggel, hogy ők úgy tudták, hogy a jegyzeteiket majd meg fogják osztani a későbbi résztvevőkkel, míg a kontrollcsoport „megállás nélkül”, egymás után csinálta a fejtörőket.

A kísérlet során az első két csoport 18%-kal jobban teljesítette a második sorozat fejtörőt, mint azok, akik nem álltak meg közben. Ráadásul azok, akik átgondolták, amit csináltak, hatékonyabbnak és kompetensebbnek is érezték magukat, mint azok, akik nem szántak időt erre.

Ezt a kísérletet végül valós munkakörnyezetben is elvégezték, egy call center három hetes tréningje alatt. Itt az első csoport minden nap 15 percet szánt a tanultak átgondolására, míg a második csoport ezen kívül meg is osztotta egymással a jegyzeteit.

Az eredmények egészen meglepő különbségekre világítanak rá: azok, akik átgondolták a tréninget naponta, végül 22,8%-kal jobban, akik meg is osztották egymással, 25%-kal magasabb szinten teljesítettek, mint azok, akik nem fordítottak erre időt (ugyanakkor pontosan ennyi idővel tovább dolgoztak).

Ezek után tehát érdemes feltennünk a kérdést, hogy hogyan is léphetünk ki a mókuskerekünkből, hogyan lehetünk mi is eredményesebbek?

  1. Gondoljuk át a feladatainkat: melyek azok, amelyeknek legkevesebb az értéke, legkevésbé hasznosak? El lehet ezeket hagyni? Le lehet delegálni vagy kiadni másnak? Át lehet alakítani? Ha bármelyikre igen a válasz, ne habozzunk megtenni!
  2. Tervezzük a hetünket/hónapunkat pár (1-3) prioritás mentén, amelyeket ez alatt az idő alatt el szeretnénk végezni, és legyünk ezek mellett elkötelezettek (osszuk meg tervünket a kollégákkal, főnökünkkel).
  3. Próbáljunk úgy dolgozni, hogy legyen minél hosszabb megszakítatlan időnk a legfontosabb feladatainkra (ideális esetben ez négy óra)
  4. A legtöbb figyelmet igénylő feladatokat akkorra tegyük, amikor frissek vagyunk, vagy osszuk több részre.
  5. Ha nagyobb problémát kell megoldanunk, akkor „aludjunk rá egyet”, ami természetesen nem feltétlen jelent „tényleges alvást”, sokszor egy pár perces más jellegű tevékenység is felfrissíti az agyat ahhoz, hogy friss szemmel nézve gyorsabb és jobb megoldást találjunk.

Mit tehet a főnök?

Mindezek mellett egy munkahelyen természetesen rendkívül sok múlik a vezetőségen is, mennyire halmozza el (túl) a munkatársait, és mennyire támogatja a feladatok újra- és átgondolását.

A vezetők úgy segíthetnek, ha biztosítják a munkavégzéshez megfelelő, megszakítatlan időt, átgondolják a meetingeket és a személyes találkozókat (azok legyenek ott, akiknek kell, illetve csak annyi ideig tartsanak, amennyi ideig tényleg szükséges), és valójában támogassák a dolgozók ötleteit, gondolatait, melyek szintén nagyon sokat segíthetnek a hatékonyság növelésében – és ennek „mellékhatásaként” a munkatársak is elégedettebbek lesznek.

Mindezek mellett a coaching rendkívül jól alkalmazható ebben a folyamatban (mind a vezető, mind a munkatársak számára), mert támogat abban, hogy alaposan át tudjuk gondolni a prioritásainkat, és segít saját erőforrásainkból gyorsan, személyre szabott megoldásokat találni.

Katona Emese
Business Coach

Források:

 

[1] A teljes tanulmány letölthető: http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2414478

0 Tovább

Élménybeszámoló a VI.Országos Coaching Konferenciáról

Február 4-én lezajlott a VI. Országos Coaching Konferencia a Business Coach Kft. szervezésében. A konferencia a motiválás témakörét járta körül, amit sikerült valóban sok oldalról megvizsgálni az előadások, workshop-ok, és kerekasztal beszélgetések során. A baráti hangulatú rendezvényen a résztvevők ráadásul saját motiváltságukat is megvizsgálhatták Bán Zsuzsanna szupervízió alapú coaching című előadása során.

A teljesség igénye nélkül szeretném bemutatni a nap legizgalmasabb gondolatait, újszerű megközelítéseit, mindezt ismert, neves szakemberek szavait tolmácsolva.

Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezetője szerint a szervezeti motiváció eszköze az anyagi juttatás, azonban egy ponton túl már egyéni szinten is kell motiválni, aminek legjobb eszköze az őszinte kultúra, amikor a vezető tényleg odafigyel a beosztottjára, és elő tudja hívni a valódi igényeit. Erre volt jó példa a tehetség programjuk, ahol 12 főt vontak bele a mélyebb interjúkba. Itt kiderült, hogy mik a dolgozók valód céljaik, például az egyikük coachként is ki akarta próbálni magát, a másikuk 10 éven belül egyéni vállalkozó szeretne lenni, de olyan is akadt, aki cukrászként képzelné el magát a legboldogabban. Amikor felszínre kerültek a valódi célok, megvizsgálták, mi az a közös metszet, ami a cégnek és az egyénnek is kielégítő. Így születtek meg az optimális megoldások:

  • az első jelöltnek kialakítottak egy coach szobát, ahol nyugodt körülmények között meghallgathatta és elbeszélgethetett a kollégái problémáiról,
  • a második személyt elküldték egy MBA képzésre, hogy felkészítsék az egyéni vállalkozása beindítására,
  • és még a cukrász álmokat dédelgető kollégát is tudták motiválni: kiderült, hogy a cukrászatot azért szereti, mert kiélheti benne a kreativitását, ezért ezentúl odafigyeltek, hogy a cégen belül ő kapja a kreatív kihívással járó feladatokat.

Dobi Kitti, a BP HR igazgatója szerint nem csak a negatív körülmények lehetnek demotiválóak, hanem a túl eredményes munkakörnyezet is. Tapasztalata alapján ilyenkor kiégnek a sikerben az emberek és nem hisznek benne, hogy ennél még lehet feljebb, még tovább lehet fejlődni. Erre megoldásként kitalálták, hogy különböző élethelyzetben lévő emberekből szerveznek csoportot, ahol egymástól tanultak új dolgokat. Például erőt mertettek a beteg gyermekeket fejlesztő pedagógusok munkaszeretetéből.

Érdekes módon több előadásban előjött motiváló eszközként, amikor a vezető őszintén a beosztottra figyelve, minőségi időt ajándékoz neki. Vásárhelyi Judit, a Busines Coach Kft. tagja szerint havonta 1 közös reggeli is megadhatja azt a plusz, amivel elkötelezettebbek lesznek a dolgozók.

Meglepően magával ragadó előadást hallhattunk Mocsai Lajos válogatott kézilabda edzőtől, aki természetesen a sportéletből hozott tanulságos példákat a hatékony motiválásra. A sport tevékenységek azért különleges terület, mert az időben jól behatárolt meccs végén a kijelzőn könyörtelenül megjelenik a végeredmény, ami azonnali visszajelzést ad a csapatnak, edzőnek és a szurkolóknak egyaránt. Ezt nehezíti, hogy míg az edző nem vesz részt a meccsen, a csapat eredményéért egyedül őt teszik felelősség.

Ezért edzőként a legfontosabb feladata, hogy hosszú távon tudja energetizálni a játékosokat olyan mértékben, hogy hetente legalább két edzésen szó szerint a végkimerülésig hajtsák magukat. Ezt a sportéletben kínzónának hívják, ilyenkor a sportoló egyedül az öltözőig sem képes elvonszolni magát. El lehet képzelni, milyen hihetetlenül nehéz feladat egy ilyen állapot elérésére ösztönözni a sportolókat minden héten több alkalommal! Ezért ilyenkor Lajos emlékezteti a játékosokat, hogy az ő helyükre jelenleg is több ezren pályáznak, és csak arra várnak, hogy egyszer hibázzon.

Más országokban természetesen más kultúrához igazítják a motiválás eszközeit is. Egyszer például szemtanúja volt a csapat, amikor a koreai edző tejes erőből lekevert egy pofont a női kézilabda játékosnak. Erről videót is készítettek a magyarok, amit azonnal elkoboztak a koreai csapat segédei, mondván, az, hogy hogyan motiválják a játékosaikat, az csak rájuk tartozik, és maradjon Koreában.

Magyarországon viszont túlságosan individualisták az emberek, mindenki a saját céljait akarja megvalósítani és nem foglalkozik a csapat érekeivel, ezért nálunk a legfontosabb motiváló eszköz a világos célkijelölés a csapat egészére vonatkozóan, ami mindig a játékosok szeme előtt lebeg.

Mocsai Lajos sikeresen pozícionálta az egyes fejekben a csapat céljait, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy ő hazánk legeredményesebb kézilabda edzője!

Végül íme, a nap legjobb mondatai:

  • „Első osztályú emberek első osztályú embereket válogatnak maguk köré, míg másod osztályú emberek harmad osztályú embereket válogatnak össze.”- Papp István
  •  „Ezt a virágot szakította, ezt szagolja.”- Mocsai Lajos
  •  „Az eredmény szeretete lecsökkentette a cselekvés szeretetét.”- Bán Zsuzsanna
  • „Keresd meg magadban azt a tevékenységek, amiről senki nem tud lebeszélni, hogy abbahagyd!”- Bán Zsuzsanna

László Györgyi business coach írása

0 Tovább

Az emberi élet 7 éves ciklusai 2. rész.

Egy új ügyfél esetében - life és business coaching során egyaránt - érdemes megvizsgálni az ügyfél személyiségi jellemzőit, erősségeit, fejlesztendő területeit. Ennek egyik hatékony eszköze lehet az egyén életciklusainak feltérképezése. Gyors, látványos módszer, ami az élet legfontosabb kérdéseivel szembesíti azokat, akik jobban meg akarják ismerni önmagukat.

Az első részt ide kattintva olvashatják.

49-56 év: Az érés fázisa, amit a belső nyugalom, a dolgok megértése jellemez.  Az egyén átlátja az általános összefüggéseket, harmóniában van önmagával. Az 50. év után új életerő, új feladatok, sőt igen gyakran professzionális váltások, késői gyermekek, új kapcsolatok, nagy helyváltoztatások jelenhetnek meg a tudatosan fejlődő ember életében. 

Vagy hanyatló egészség, önközpontú befelé fordulás, fáradt pesszimizmus, az életnek, mint végül is rejtélyes, érthetetlen és hiábavaló folyamatnak kesernyés, sőt sértődött szemlélete is megjelenhet. Az önismereti hiányosságok és meg nem oldott problémák évek alatt hatalmas szakadékká nőhetnek, ami elválasztja az embert a boldogságától.

56-63 év: A figyelem a lényeges dolgokra összpontosul, az erkölcsi erőre és mások támogatására. Ifjú és idősödő személyek találkozási pontjai ez az időszak, amikor a készülődő ifjú embernek segítő kezet nyújthat az, aki magában már beérlelte hátrahagyott élet-szakaszainak igazi szellemi esszenciáit és ezeket – sokszor szavak nélkül – képes átadni a készülődő kereső, az erők viharában még biztos bázist nélkülöző, sodródó fiatalnak. Ugyanakkor önmagában is ez a korszak lehet az, amikor az eddig felhalmozott tapasztalatait rendezi, rendszerezi, megemészti és feldolgozza az ember, amikor új alkotóerővel a „régi” értékeket beteljesíti. 

63-70 év: Az idős ember képes nagyobb távolságból, madártávlatból szemlélni az őt körülvevő világot. Az idő nem játszik fontos szerepet, az eddigi fázisok tapasztalatai integrálódnak. A születés, megérkezés, imitáció korszakában élő gyermeknek hatalmas ajándékot adhat a kilencedik ciklusát taposó, megnyugodott szellemi közelséget sugárzó nagyszülő. Így nem lesz vitriolos, rosszindulatú öreggé az idősödő ember sem, és a gyermek is megkapja azt a figyelmet, amire az egészséges lelki fejlődésének szüksége van, s amelyet rohanó szüleitől nem kaphat meg. Ez egy csodálatos, láthatatlan iskola láthatatlan tanterve, kibontható, felismerhető minden családi, baráti sorsképletben, és egyre függetlenebbé válik a vérségi kapcsolatoktól. 

70 éves kortól: 70 év felett az ember lelkileg „megfiatalodhat”, magas szintű kreativitásról tehet tanúbizonyságot, gondolkodása rugalmas, fantáziája élénk, életszeretete ragályos, kifinomult élettere mágnesként vonzza az embereket.
Míg a spektrum másik végén a keserű, elhomályosult emlékezetű, nyűg testét orvostól-orvosig vonszoló „öreg” áll, aki saját panasz-áradatának áttörhetetlen barikádja mögött szenved és szenvedtet. A test elhervad, de a lélek megizmosodik.

Most, hogy áttekintettük az egyes életfázisokat, nézzük meg, mikor és miért hasznos, ha tisztán látjuk magunkat a fenti folyamatban.

Először határozzuk meg életkorunk alapján, hol tartunk. Nézzük meg, milyen fázisokon mentünk eddig keresztül. Mennyire igaz ránk az általános leírás? Sikerült az egyes fázisok gyümölcsét learatni? Ha tisztában vagyunk a korunkból fakadó élethelyzettel, sokkal könnyebben megértjük, és elfogadjuk a nehézségeket, amit az élet elénk hoz.

Érdemes megvizsgálni a környezetünkben élőket is. Szülőként sokszor elfelejtjük, milyen volt kamasznak lenni. Az életciklusok vizsgálata segít megérteni a pubertás korú fiatalban kavargó viharokat is, de közelebb hoz az idősödés problémáival küzdő nagyszülőhöz is.

A coaching során a következő kérdéseket érdemes feltenni az ügyfélnek magáról:

  • A munkámon kívül van más érdeklődési köröm?
  • Kik becsülnek engem?
  • hogyan szeretném folytatni a továbbiakban?

Az egyéni fejlődés kérdései:

  • Mikor éreztem az életemben, hogy fejlődtem?
  • Mi az, amit én magam fejlesztettem és mi az, ami magától fejlődött?
  • Milyen szakaszokat fedezek fel az életemben?
  • Milyen nevet adnék az egyes szakaszoknak?
  • Milyen fontos döntéseket hoztam az életemben?
  • Mely döntéseket hozták mások? Ki döntött ezekben az esetekben?
  • Mivel vagyok elégedett az életemben? Mivel vagyok elégedetlen?
  • Mit szeretnék még megélni?
  • Ha holnap meg kellene halnom, mit akarnék még megtennék? Mit nem?
  • Mi okoz örömöt?
  • Milyen emberekkel akarok együtt lenni?

Értékekre vonatkozó kérdések:

  • Mi fontos számomra az életben?
  • Véleményem szerint milyen értékek szerint élek?
  • Hogyan látják mindezt olyan emberek, akik jól ismernek?
  • Értelmesnek tartom, amit csinálok?
  • Mit akarok, mit teszek?
  • Amit teszek, az szükségszerű?
  • Csak magamért teszek valamit vagy másokért?

A fenti kérdések megválaszolásához igen mélyre kell ásni, ami nagy őszinteséget követel magunktól. Sokszor fájdalmas a felismerés, de vigasztaló a felismerés, hogy változtatni mindegyik fázisban lehet, hiszen mint tudjuk, 7 évente új testben, új emberként van lehetőségünk tovább folytatni életünket.

László Györgyi business coach írása



Forrás: Werner Vogelauer: Coaching a gyakorlatban

                Arkánum Szellemi Iskola

0 Tovább

Proaktív coaching

blogavatar

A Pro Bona Coaching & Training Center blogja. Hírek és érdekességek a coaching hazai és nemzetközi világából. Témánk az üzleti és életvezetési fejlesztés, melyet színes tippekkel és megközelítésekkel szeretnénk közel hozni az olvasóinkhoz.

Címkefelhő

coaching (213),coach (205),szakirodalom (38),célkitűzés (28),motiváció (28),önismeret (26),life coaching (22),technikák (21),változás (14),boldogság (14),vezetés (14),proaktivitás (14),kreativitás (13),stresszkezelés (11),business coaching (10),önbecsülés (9),karrier (9),önbizalom (9),siker (8),időbeosztás (8),párkapcsolat (7),tudatosság (7),átkeretezés (7),együttműködés (7),értékesítés (6),pozitív pszichológia (6),nők helyzete (5),felelősség (5),interjú (5),tánc (5),túra coaching (4),kommunikáció (4),értő figyelem (4),oktatás (4),kérdezéstechnika (4),fogyás (4),reziliencia (4),férfiak helyzete (4),elégedettség (4),pszichológia (4),asszertivitás (4),elismerés (4),bátorság (3),stressz (3),Itt és Most (3),kultúra (3),mese (3),szabadság (3),testbeszéd (3),reframing (3),egyensúly (2),bizalom (2),szinergia (2),megismerés (2),rugalmasság (2),játék (2),irányítás (2),életciklus (2),álom (2),csend (2),Edward de Bono (2),kritika (2),praxis (2),vállalat (2),pénz (2),Martin Wehrle (2),életmód (2),önérvényesítés (2),ítélkezés (2),tervezés (2),ROI (2),tanácsadás (2),érzékenység (2),mozgás (2),alkalmazkodás (2),érzelmi intelligencia (2),multi (2),iskola (2),munka (1),szuperérzékenység (1),teljesség (1),sport (1),edzés (1),anyaszerep (1),vállalat (1),SMART (1),akaraterő (1),optimizmus (1),őszinteség (1),Appreciative Inquiry (1),szokás (1),megbocsátás (1),erősség (1),munkahely (1),gyerek (1),társaság (1),Fontos és Sürgős (1),érzelmek (1),intelligencia (1),MBO (1),flow (1),szülő (1),érzékenyítés (1),szervezetfejlesztés (1),depresszió (1),család (1),kamasz-szülő (1),a coaching hatása (1),bántalmazás (1),helyzetfüggő vezetés (1),tanulás (1),y generáció (1),caoaching (1),jövő (1),coachcoaching (1),átirányítás (1),fogadalmak (1),én-erő (1),akarat (1),szeretet (1),böjt (1),önzetlenség (1),nagylelkűség (1),áramlás (1),önállóság (1),függetlenség (1),ügyfél (1),karizma (1),játszmák (1),Gordon (1),megértés (1),belső logika (1),egyenjogúság (1),tréning (1),empátia (1),irigység (1),ügyfélszerzés (1),fluencia (1),önértékelés (1),megbecsülés (1),előrelátás (1),fair play (1),méltányosság (1),introvertált (1),etika (1),delegálás (1),metafora (1),edző (1),önkéntesség (1),hős (1),tranzakcióanalízis (1),dicséret (1),orvos (1),beteg (1),kitartás (1),Toastmasters (1),metakommunikáció (1),tárgyalástechnika (1),interkulturális (1),életvezetés (1),kifogás (1),fejlesztés (1),divat (1),élet (1),cselekvés (1),Csikszentmihalyi Mihaly (1),életszerepek (1),Szentgyörgyi Romeo (1),Kiyosaki (1),FISH! (1),személyiség (1)

Feedek