A múlt héten részt vettem Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv- Az életre szóló szeretet titka című előadásán. Ez az az elmélet, melyre alapozva a világhírű párterapeuta emberi kapcsolatok (és itt nem csak a házasságra kell gondolni, de szülő-gyermek kapcsolatok, testvér-testvér kapcsolatok stb. ) tízezreit javította meg, hozta rendbe, mentette meg.

Mivel coaching során is többször előkerül az 5 szeretetnyelv elmélete, az ügyfelek abszolút nyitottak rá és elsajátítva azt sikerekről számolnak be, ezért álljon itt most pár gondolat az előadásról. Kissé szubjektíven, a friss élménytől még áthatva.
Merthogy tényleg csodás élmény élőben hallgatni és látni azt, akinek a tanításait "használja" az ember mind munkája, mind magánélete során.

És a legcsodásabb benne talán az, hogy az 5 szeretetnyelv esetén nem kell ám semmi nagy hókuszpókuszra gondolni, sőt, azt hiszem, a dolog lényege pont az egyszerűségében rejlik!
Gary Chapman amellett, hogy kiváló szakember, szellemes előadó is, sok-sok életből merített példával, történettel támasztotta alá elméletét.

Nem hiszem, hogy véletlen volt magyarországi látogatása alatt a teltház és a ráadás előadás (szintén teltházzal...). Láttam videót a közönségtalálkozóról is és, kígyózó sorokat dedikálásra várva.
Ez az ember nagyon rájött valamire!

Miről is szól az öt szeretetnyelv elmélete?

Gary Chapman abból indult ki, hogy a szerelem, mint bizsergés és mint érzelmi megszállottság bizonyosan alábbhagy körülbelül két év kapcsolatban élés után. Ekkor leszállunk a földre a rózsaszín fellegek közül és meglátjuk a másik gyengeségeit, hibáit is és itt jönnek elő azok a nehézségek, konfliktusok, amelyeket ha nem kezelünk megfelelően, sajnos könnyen a kapcsolat végét jelenthetik.
Ha azonban mindig a szerelem, a bizsergés után mennénk, akkor számtalan kapcsolatunk is lehetne akár életünk során és nyilván nem ez a cél, hanem az, hogy az a kapcsolat, amiben éppen vagyunk, igenis MŰKÖDŐKÉPES LEGYEN.

Chapman elmélete szerint ezért kilépés helyett inkább azon kell dolgozunk, hogyan tegyük jobbá jelenlegi kapcsolatunkat!
Mert ha szállunk virágról virágra, a bizsergés így is-úgy is elmúlik mindenhol néhány év alatt és csak csöbörből vödörbe jutunk.

A szeretet ezért elsősorban hozzáállás kérdése: azt teszem, ami a TE javadat szolgálja, ez a kiindulópont. És az örök kérdés: hogyan segíthetnék neked?
Mert a szeretet, mint érzelmi szükséglet minden emberben benne van, mindenki arra vágyik, hogy szeressék.

Mégis, mi lehet akkor a gond egy kapcsolatban, ha a felek az állítják, hogy igenis szeretik egymás, valamiért mégsem működik a dolog?

A válasz pedig az, hogy az emberi kapcsolatokban a legritkább esetben fordul elő az, hogy a két fél ugyanazt a szeretetnyelvet beszéli, azaz ugyanúgy mutatja ki a másik iránti szeretetét. Vagyis gyakorlatilag elbeszélnek egymás mellett. A probléma tehát nem az, hogy nem szeretik egymást, hanem hogy nem úgy kommunikálnak egymással, hogy a másik fél érezze a szeretetet.

Mert a szeretet-tartályt többféleképpen fel lehet tölteni és fontos tudunk, hogy társunk (gyermekünk, barátaink stb.) szeretet-tartályát pontosan mivel lehet feltölteni!

Hogy mivel is?
    •    Elismerő szavakkal
    •    Ajándékozással
    •    Szívességekkel
    •    Minőségi idővel
    •    Testi érintéssel

Igen ez az 5 szeretetnyelv!

Chapman elmélete szerint mindannyiunknak van egy elsődleges szeretetnyelve (sokaknak egy majdnem ugyanolyan súlyú második is), de a továbbiak kevésbé meghatározóak számára.
És a nehézség abban nyilvánul meg egy kapcsolatban, hogy az eltérő szeretetnyelvünk okán másképp értük azt, amit a másik mond, mondani akar számunkra. Így fordulhat elő, hogy akár teljesen jó szándékú emberek is "elbeszélnek" egymás mellett!

Természetünknél fogva ugyanis a saját szeretetnyelvünket ismerjük és használjuk, éppen ezért a jó kapcsolat alapja, hogy meg kell tanulnunk parterünk (gyermekünk, barátunk stb.) szeretetnyelvét!
Gary Chapman felismerte: egymás szeretet-tartályának a feltöltése megmentheti a házasságot!

Számomra az előadás legfőbb üzenete a következő volt: 

A SZERETET-DÖNTÉS! Rajtunk áll, mi döntünk arról, hogy tele vagy üres szeretet-tartályú emberrel szeretnénk élni és nyilván ha a tartály üres, megjósolható a kapcsolat kimenete is...
Éppen ezért Chapman szerint létezik három olyan kérdés, melyet (rendszeresen!) fel kell tennünk a párunknak, ha szeretnénk feltölteni a szeretet-tartályát.
    1.    Mivel segíthetnék neked?
    2.    Hogyan tehetném könnyebbé az életedet?
    3.    Hogyan lehetnék jobb társad?

Azaz lényegében MEGTANÍTJUK a társunknak, hogyan is szeressen minket!
A jó és működőképes házassághoz (és már emberi kapcsolathoz is) szolgáló és szeretetteljes hozzáállás szükséges, ez Chapman elméletének központi eleme!

S ahogy a Mester fogalmazott: az információ az Önöké, az, hogy ki mit kezd vele, az már rajta múlik! Mert Chapman senki házasságát nem mentheti meg, azon mindenkinek magának kell dolgoznia!
Az információ a miénk, hisz ismerjük az 5 szeretetnyelvet! Javítsuk meg kapcsolatainkat, használjuk társunk, testvérünk, gyermekünk, barátaink szeretetnyelvét és érezhető lesz a pozitív változás!
Én mindig jó szívvel ajánlom Gary Chapman könyveit is ügyfeleimnek, beszélgetünk az elméletről és most hálás vagyok azért, hogy személyesen is hallhattam dr. Chapmant,  hogy részt vehettem az előadásán. Életre szóló élmény volt!

dr. Domokos Katalin
anyacoach
gyerekzsivaj blog & coaching