Egy tanulmány azonosította a nők pozitív testképének kialakításához szükséges öt fő tényezőt. Azoknak a nőknek, akiket családjuk inkább támogat, és kisebb nyomás nehezedik rájuk, hogy elérjék a tökéletes „vékony és szép” ideált, sokkal pozitívabb az önképük – mutat rá a kutatás.

life coaching pszichológia önbizalom elégedettség stresszkezelés szakirodalomDr. Shannon Snapp, az Arizonai Egyetem kutatójának és munkatársainak munkája öt kulcstényezőt azonosított, amelyek fontosak, hogy egy fiatal nő pozitívan gondolhasson saját testére. Ezt egy olyan társadalmi közegben kellene elérni, ahol a nők jelentős része tartósan elégedetlen küllemével. A mai nyugati kultúrában ez az elégedetlenség a táplálkozási zavarok egyik fő okozója is.

Dr. Snapp és munkatársai olyan szempontokat vizsgáltak meg kísérletükben, amelyek segíthetnek a nőknek ellenállóbbá (reziliensebbé) válni a testképüket érő hatásokkal szemben, hogy hathatós támogatást kaphassanak az evészavarok kockázatának kitett személyek. Fiatal, felsőoktatásban tanuló lányokra fókuszáltak, akik énképe nagy eséllyel társaikkal való összehasonlítás során formálódik, és olyan társadalmi csoportokban, szervezetekben vesznek részt, ahol nagy becsben tartják a jó megjelenést.

Két amerikai egyetemről összesen 301 elsőéves főiskolás lány, töltötte ki a Choate-elmélet modelljén alapuló kérdőívet. Ez a modell azt feltételezi, hogy a támogató családi környezet és a mérsékelt nyomás a vékony ideáltípus elérésére összefüggésben áll a „szupernő-eszmény” visszautasításával, a pozitív nézetekkel a testi kompetenciát illetően, és lehetővé teszi jó stressz-kezelési stratégiák elsajátítását. Ezek a tényezők az általános jól-léttel állnak kapcsolatban, és visszahatnak a nők pozitív testképére.

Ezt az elméleti modellt tesztelték most a kutatók a „való életben” – számolt be a Springer kiadásában megjelenő Sex Roles tudományos folyóirat. Azt találták, hogy sokkal pozitívabb azon fiatal nők énképe, akik erős, támogató családi háttérrel rendelkeznek, és alacsony szocio-kulturális nyomás nehezedik rájuk családjuk és barátaik részéről, hogy megfeleljenek a média által sugárzott „vékony és gyönyörű” szépségideálnak.

Az ilyen háttérrel rendelkező kísérleti alanyok elutasítják a "bombanő" ideálját, pozitívan viszonyulnak saját testükhöz, és fel vannak vértezve a stressz kezelésének eszközeivel. Az evészavaroknak kitett fiatal lányok számára szervezett megelőző programok elindítóinak azt tanácsolják a kutatók, hogy segítsék a nőket abban, hogy meg tudjanak barátkozni a sokszor egymásnak is teljesen ellentmondó elvárásokkal, amelyeket a társadalom támaszt irányukban.

Azt is javasolják, hogy az alkalmazkodás technikái szerepeljenek az ilyen foglalkozások anyagában, fizikai gyakorlatokat és egészséges életmódra nevelést is felhasználva javítsák a résztvevők saját testi képességeivel kapcsolatos szemléletmódját. Ezen felül az egész életre kiterjedő, holisztikus egészség és egyensúly gondolatát is terjesztésre érdemesnek tartják. - Különösen fontos – vonnak a szerzők végkövetkeztetést –, hogy a nők kifejlesszék magukban az önértékelés egy olyan módját, mely kevéssé alapszik a külső megjelenésen, és fontos, hogy megfelelő rugalmassággal tudják kezelni a rájuk nehezedő nyomást, ami a család, barátok és a média felől nehezedik rájuk.

(VIA: PsychCentral)