Régóta foglalkoztatja a tudósokat, hogy stresszes helyzetekben miért esik vissza a teljesítmény, és miért hajlamosak az emberek triviális feladatokat is elrontani nagy nyomás alatt. A Calteh kutatói szerint a kilátásba helyezett jutalom elvesztésétől való félelem eluralkodása okolható a jelenségért.

coach coaching stresszkezelés motiváció szakirodalomA fenti végkövetkeztetés meglepőnek tűnhet, hiszen azt gondolnánk, minél nagyobb ellentételezést ajánlunk valakinek, annál jobb munkát végez, képességei határain belül. Azonban egy bizonyos összegű vagy mértékű jutalmazást meghaladó esetekben ez megváltozik – állítja Vikram Chib, a Kaliforniai Technológiai Intézet (Caltech) posztdoktori hallgatója a Neuron szakfolyóiratban társaival közösen publikált tanulmányában.

Azt már korábbi vizsgálatok is kimutatták, hogy ha fokozatosan emeljük az ajánlott jutalmat, akkor egy ponton a teljesítmény elkezd visszaesni. Ezt azonban idáig jobbára a túlzott motiváció okozta zavarodottság számlájára írták – azt feltételezve, hogy ha nagyon sok pénzt szeretnénk nyerni, akkor hajlamosak vagyunk annyira izgalomba jönni, hogy végül nem sikerül a feladat.

Azonban Chib és társai, mágneses rezonancia alapú képalkotási eljárásokkal kimutatták, hogy a kísérletük résztvevői nem a várható nyereség, hanem annak elvesztése, a csalódás miatt izgultak, magyarán féltek. Ez a félsz minél inkább hatalmába kerített egy résztvevőt, annál rosszabb teljesítményt mutatott a kísérletben.

Vizsgálatuk során a résztvevőknek egy virtuális tárgyat kellett ujjaik mozgását érzékelő szenzor segítségével mozgatni a számítógép képernyőjén. Ujjmozgással irányítva egy négyzetbe kellett terelgetni a tárgyat a monitoron, két másodperc alatt. Előzetesen felmérték a résztvevők ügyességi szintjét, és az egyéni feladatok nehézségi fokát ehhez igazították, hogy a kiugróan rossz vagy jó képességek ne befolyásolják az eredményt.

A „játékosok” felkészítése után megismételtették velük a feladatot egy fMRI szkennerben, amely az egyes agyterületek aktivitását vizsgálta. A sikerrel teljesítőknek véletlenszerűen 1-100 dolláros jutalmat ajánlottak fel. A várakozásoknak megfelelően a kutatók azt tapasztalták, hogy a sikerek aránya együtt emelkedett az adott próbálkozásnál kilátásba helyezett jutalom összegével – amíg a skála alsó felében mozgott a lehetséges kifizetés. Egy egyénenként máshol húzódó határérték felett azonban a teljesítmény visszaesett – olvasható a Science Daily cikkében.

- Az ösztönzőkről, kilátásba helyezett jutalmakról rég óta tudják, hogy az előagy egy részét, a striatum ventrale nevű területet aktiválják – magyarázta Chib – ezért azt vártuk, hogy a nyeremény növekedésévvel párhuzamosan emelkedik majd az itt mért tevékenység intenzitása. Ezen az agy-területen vártak vérbőséget azon esetekben is, amikor a túlzásba vitt jutalom ígérete már korlátja és nem ösztönzője a résztvevők teljesítményének. Ezzel szemben kísérletük során a kutatók éppen hogy a szóban forgó agyterület csökkenő aktivitását tapasztalták a nagy potenciális nyeremények esetében.

Ebből arra következtettek, hogy a teljesítményt az agy által már valósnak képzelt nyeremény elvesztésétől való félelem okozza, és nem a megszerzés lehetősége miatt érzett izgalom. – Veszteségkerülő magatartást tapasztaltunk egy olyan szituációban, ahol voltaképp semmilyen elveszíteni való dolog nem szerepel. Ez egy furcsa és váratlan eredmény – fogalmazott Chib.

Hogy új hipotézisüket ellenőrizni tudják, a résztvevők veszteség-kerülési hajlamát is megvizsgálták egy másik játékkal. Az adatsorok elemzése után a kutatók egyértelmű összefüggést találtak a veszteségkerülő attitűd és a nagy nyeremények okozta zavaró stressz mértéke között.
Minél inkább a kockázatok, a veszteség elkerülésére hajlamos valaki, annál kisebb nyeremény kellett ahhoz, hogy már ne motiválja, hanem gátolja a sikeres teljesítésben.

(Via: ScienceDaily)