A napokban nagyon elgondolkodtam mi is az optimizmus. Nagyon sok embertől hallani, legyél optimista, miközben a nagy többség nem gondolja így komolyan, vagy nem e szerint viselkedik. Persze nekem is az a véleményem, hogy fő az optimizmus, de lássuk, mit is takar ez pontosan.   

coach coaching optimizmus önbecsülés önismeret

 De mit is jelent az, hogy valaki optimista?

 Kíváncsi voltam mit írnak erről az interneten, hadd idézzek a Wikipédiáról.

„Az optimizmus, a pesszimizmus ellentéte, olyan életszemlélet, amiből nézve a világ jó, vagy kedvező hely. Az optimisták általában azt tartják, hogy az emberek jók. Az életről „kedvező” képük van, és abban hisznek, hogy idővel és végül a dolgok rendeződnek.

Az optimista jelzővel jellemzett ember az, aki derűlátó és bizakodó. Ellentéte a pesszimista, a borúlátó, reménytelenséggel eltöltött ember.

Az optimizmus szoros kapcsolatban van az önbecsüléssel, saját pszichológiai jólétünkkel és egészségünkkel fennmaradást segítő alkalmazkodási formának tűnik. Közismerten optimisták a gyerekesek és a vallásos érzelműek,

Pszichológusok szerint éppen azoknak van e felfogásra szüksége, akik valamilyen szomatikus vagy pszichikus ok miatt tartósan vagy átmenetileg depressziósok, amivel együtt jár a kilátástalanság (pesszimista) érzése. Az optimisták társaságának keresése ezért az öngyógyítás egyik ösztönös és példaszerű megnyilvánulásának számít.

Kritikus és érdekes ebből a szempontból a történetek befejezése, illetve azok kicsengése. Társadalmi igény ugyanis az emberekről szóló történetek „jó” befejezése, a „happy end”. Az optimizmust túlzásba is lehet vinni, ezt nevezik „struccpolitikának”: amikor valaki csak a kedvező híreket hajlandó tudomásul venni – ez hosszú távon a problémák halmozódásához vezet.”

Ha látod a veszélyeket, nem vagy optimista?!

coach coaching optimizmus önbecsülés önismeret

Valahogy mindig azt érzem, ha beszélek a lehetséges kockázatokról, bármiről is legyen szó, egy új vállalkozásról, párkapcsolatról, munkahelyváltásról, valaki mindig ezt mondja, ne törődj vele, légy optimista. Számomra a pozitív szemlélet nem azt jelenti, hogy homokba dugva a fejemet figyelmen kívül hagyom a lehetséges akadályozó tényezőket, problémákat, hanem azt, hogy felkészülsz rájuk, és hiszel benne, hogy ezeket le tudod győzni, tehát megtalálod a megoldásokat is.

Ezt ahhoz tudnám hasonlítani, mikor vitorlázni készül egy csapat a Balatonon, harmadfokú viharjelzés van, nem tudják, mitévő legyenek, és egy arra járó ember a partról odakiabálja, hogy miért vagytok pesszimisták, fő az optimizmus, miközben ő már hazafele igyekszik. Az optimizmus nem a vakság szinonimája. Nyitott szemmel járj!

Optimizmus-önbecsülés

coach coaching optimizmus önbecsülés önismeret

„Az optimizmus szoros kapcsolatban van az önbecsüléssel, saját pszichológiai jólétünkkel és egészségünkkel”

Vagyis ismered a képességeidet, erősségeidet, szilárdan hiszel magadban, és tudod, hogy le fogod győzni a feléd jövő nehézségeket. Amennyiben ez hiányzik, te leszel az akit, mindenki sajnál, csak a rossz hír az, hogy ez nem visz előbbre, maximum megnyugtatod magad, hogy azért nem vagy sikeres, mert te szerencsétlen vagy.

Ahogy azt sem jelenti, hogy várod a sült galambot, hogy a szádba repüljön, vagy széttárt karokkal boldogan meséled, hogy majd minden jobb lesz, mert te optimista vagy. Ezt lehet látni például, mikor valaki évek óta munkanélküli, boldogan tengeti mindennapjait, hogy ennél már csak jobb lehet, miközben egy pályázatot sem küldött el, hogy behívják interjúra, miközben mások tartják el.   

Nem hiszem, hogy a világ fekete-fehér lenne, ahogy azt sem, hogy valaki csak optimista, realista vagy pesszimista lehet.  Minden árnyalt, és mindenkiben más érzések kavarognak különböző helyzetekben. De egy biztos, ha nem gyakorlod az önismeretet, nem fedezed fel a benned rejlő erősségeket, derűlátóan nem tekinthetsz az előtted lévő időszakra, amit úgy hívnak, a HÁTRALÉVŐ ÉLETED.   

Ha a sasokkal akarsz szállni, akkor ne a pulykákkal játssz!

„Az optimisták társaságának keresése ezért az öngyógyítás egyik ösztönös és példaszerű megnyilvánulásának számít”

coach coaching optimizmus önbecsülés önismeret

Nagyon egyszerű viselkedési mechanizmus, olyanná válsz, amilyen a környezeted. Harcolhatsz ellene, de előbb vagy utóbb ez beigazolódik. Ha pozitív emberek vesznek körül, derűsebben fogod látni az életed, könnyebben oldod meg a kihívásokat, ha negatív, akkor pedig… tudod nagyon jól.

De van egy jó hír, van VÁLASZTÁSOD! Rajtad múlik, kivel töltöd a szabadidődet!

Ismered az energiavámpír típust, messziről kerüld! Kedveled azokat, akiknek minden sikerül, szervezz vele közös programokat! Lehet az rokon, barát, kolléga, akkor is van választásod. Persze vannak kikerülhetetlen protokoll helyzetek, amin részt kell venned, de szabadidőd nagy részében igenis eldöntheted, hogy kivel szeretnél több időt tölteni.

És a te történeted hogy folytatódik?

Simon István, Life Coach