Sokan beszélnek pénzügyi, környezetvédelmi, állami, és minden fajta válságról. A 2010-es évek egyik legnagyobb kihívása a párkapcsolati kérdések és pont! Csak ezt nem tanítják az iskolában, nem mondja a híradó. A környezetemben körbenézve mindenki erről beszél. Láttam már felkapott adok-kapok cikkeket, mind női, mind férfi oldalról, de mi lenne, ha semleges nemben közelítenénk meg a témát?

Feltetted már magadnak a kérdést valaha, hogy mit vársz a másiktól? Hogy mit jelent az a szó, hogy életed partnere, társa? Mi az, hogy igazi párkapcsolat? Hagyok pár percet, fogalmazd meg magadban, és akkor olvasd tovább a cikket!

coach coaching life coaching párkapcsolat

Mire jutottál? J

Nagyon nagy zavar van sokak fejében ezeket a kérdéseket illetően, pedig alapvető eleme egy kiegyensúlyozott ÉLETNEK.

Megálmodtad, elképzelted valaha, hogy nézne ki az ideális párod, akivel hosszú éveket tudnál leélni? Túljutottál azon a ponton, hogy a barátnő nézzen ki jól, a pasi meg legyen egzisztenciálisan rendben?

Céltudatosság

Te mi alapján választasz párt? Végiggondoltad már valaha, hogy nézne ki, hogy viselkedne bizonyos helyzetekben, milyen a humora? Furcsának tűnhet a céltudatosság szó egy párválasztásnál, de tényleg annyi időd van, amennyit hiszel, hogy minden szembe jövő emberrel komoly kapcsolatba keveredj? Munka után sokszor fáradtan tényleg csak valakire vágysz, vagy a nagybetűs Ő-re, akivel életed minden kis momentumát meg tudod beszélni, és aki meghallgat? Gondold végig, hogy ki lenne az ideális partner számodra minden szempontból, és helyezd a fókuszod ilyen emberekkel való ismerkedésre! Lássuk részletesen!

coach coaching life coaching párkapcsolat

Külcsín, kémia, szexualitás

Miért ezzel foglalkozok elsőre?! Lehetne írni sablonos dolgokat, hogy nem az számít, hogy néz ki, csak a lelke legyen szép, meg milyen felületes dolog ezzel foglalkozni. Szerintem mindenkinek alapvető fontosságú a kémia, a nélkül nem is tudsz elindulni a párkapcsolat rögös útján. Emberek vagyunk, mindenkinek fontos a szexualitás, és az testi vonzalom egyszerűen elengedhetetlen! Miért kezdenéd izzadságszagúan a kapcsolatot saját magad győzködésével, hogy majd később megtetszik az újdonsült partnered? Aki már átélt igazi kémiai vonzalmat, tudja nagyon jól, hogy nem érdemes nélküle belevágni egy bimbózó kapcsolatba. Persze, csak ha neked is fontos a jó szex! J

coach coaching life coaching párkapcsolat

Humor

Nem szorul hosszabb magyarázatra. Van jobb dolog a közös nevetésnél? Azon kívül. J A humor fontos stressz oldó eszköz az életben sok pozitív tulajdonsága mellett (immunerősítő, fiatalító, betegségmegelőző), hiszen remekül fel tudtok vele dolgozni nehéz helyzeteket is.  Ha hasonló hullámhosszon pörög az agyatok ezen a téren is, rengeteg konfliktus csak egy kis semmiségnek fog tűnni, ha jót tudtok rajta mosolyogni együtt!

coach coaching life coaching párkapcsolat

Családi háttér, értékrend

Ez a kettő nagyon is összefügg. Hasonló körülmények közt nevelkedtetek, hasonló neveltetést kaptatok? Milyen értékeket láttatok otthon? Szeretet, megbecsülés, bizalom jelen voltak az otthoni környezetben? Hogyan kezelték a szülők közösen a pénzügyeket, a családi kasszát? A gyerekek többsége hasonlóan viselkedik felnőtt korában, egy párkapcsolatban, ahogyan azt otthon látta. Nem akarok pszichológiai mélységekbe merülni a témában, de egy biztos, ha hasonszőrű értékrendet vallotok, könnyebben tudtok közös életet felépíteni.

coach coaching life coaching párkapcsolat

Barátok, család véleménye

Talán nem a legfontosabb, de mindenképp érdemes megemlíteni. Biztos neked is volt már tapasztalatod, hogy mennyire tudja a baráti kör vagy család befolyásolni egy kapcsolat kimenetelét. Sokszor ez az egyik „teszt”, amin egy friss barátnak vagy barátnőnek át kell esni, amikor először bemutatják. Két eset lehetséges.

Az egyik, hogy nem tetszik nekik az illető, amikor egy barát, barátnő, családtag szava döntő fontosságú lehet. De ne hagyd magad! Ha tudod, kit akarsz, senki véleménye ne tántorítson el! Neked kell, tetsszen, neked kell majd vele együtt élned, és ami a legfontosabb te ismered őt igazán.

De persze van pozitív helyzet is, mikor teljesen jól kijönnek az újonnan érkezettel, ami csak hab a tortán, hiszen a közös programokról senkinek nem kell lemondania, és pozitív megerősítéseket kapsz a választásodban. J

Egzisztencia, pénzkérdés, közös költségek tervezése

Megosztó téma szintén, mert nem számít a pénz ugye?! „Pénzéhes nők, gazdag férfiak, akik úgy cserélik a nőket, mint az alsógatyát”. Igen, vannak ilyenek, is, de most nem ezzel foglalkozok.

A sikeres párkapcsolatok alapköve, hogy együtt építetek fel egy életet. Legyen szó házról, lakásvásárlásról, közös családi vállalkozásról stb. Működhet-e párkapcsolat nagy egzisztenciális különbségnél is? Szerintem IGEN. Ha a felek helyén kezelik a dolgokat, és később nem hányják a szemükre, hogy a másik nem olyan szinten áll pénzügyileg, mint Ő, vagy nem válik követelőzővé. De egy biztos, a pénz nagy szerepet játszik ez élet minden területén. Közös vásárlások, kiadások, utazás, gyerekvállalás, lakhatás, mind pénzbe kerül. Nagyon fontos a helyes kommunikáció erről a témáról. Hogy kezeli a partnered ezt a témát, mi fontos neki, mi nem? Megbeszéltétek már valaha? Nálunk, magyaroknál nagyon tabu téma a fizetés, az anyagiak. Mindenki sutyorog a másik háta mögött, vajon mennyit kereshet, miből telik erre meg arra. Párkapcsolatban nyíltan beszélni kell róla, amivel ezernyi felesleges veszekedés előzhető meg. Tervezzetek pénzügyileg is mindent közösen!

Munka, időbeosztás

A téma magért beszél, és pontosan tudjátok, miről beszélek. Nem maga a munka minősége fontos, hanem az, hogyan osztja be az időtöket. Hasonló időrendben dolgoztok, vagy teljesen eltérőben? Sajnos, ha nem tudtok elegendő minőségi időt együtt eltölteni, akkor az a kapcsolat nem lesz hosszú távú. Akkor esel haza, amikor a másik felkel, vagy amikor hétvégén pihennél, ő akkor menne kirándulni? Érdemes ebbe belegondolni, hogy mi lesz később, ha minden így marad! Ha fontos számodra a másik, változtatsz az életviteleden, és közös megoldást találtok.

coach coaching life coaching párkapcsolat

Érdeklődési kör

Mit szeretsz csinálni a szabadidődben, mi az, ami igazán leköt, feltölt? És a párod? Életünk sava-borsát, nem a munkahelyen, hanem az életünk többi részében szeretnénk élvezni igazán, amikor lazíthatunk, és igazán jól érezhetjük magunkat. És ha ezt együtt tehetitek, az a tuti. Milyen közös programokat szerettek együtt csinálni? Kirándulás, sport, múzeumlátogatás? Bármi legyen is az, ha mindketten örömmel merültök el benne, akkor azt már együtt eltöltött minőségi időnek nevezhetitek, ami a párkapcsolatotok egyik alapköve.

Jövőkép

Mit szeretnétek elérni a jövőben? Közös a célotok? Sarkalatos pont a gyerekkérdés, karrier, lakás- vagy házvásárlás. Érdekes módon erről sokan nem is beszélnek, majd ahogy esik, úgy puffan. Csak ha nincsenek tisztázott közös célok, mi felé haladtok? Lehet, hogy egy csónakban eveztek, csak két különböző irányban. Ha megvan a közös terv, máris könnyebben tudtok együtt működni, hiszen tudjátok, hogy mindkettőtöknek ugyanazok a dolgok megvalósítása jár a fejetekben egész nap, és már azt is, hogy van kire támaszkodni a nehézségek idején.

coach coaching life coaching párkapcsolat

Életkor

Azt hiszem ez nem a leglényegesebb pont, mégis fontos megemlíteni. Nem az életkor számít, hanem az érettségi szint, és ez nem feltétlen függ össze azzal, hogy ki hány gyertyát fújt már el a szülinapi tortáján. Érzelmi intelligencia és tapasztalat is szükségeltetik egy jó kapcsolathoz. Ha hasonlóan felkészültek vagytok agyban egy kiegyensúlyozott kapcsolathoz nem a leglényegesebb, hogy köztetek 10 év vagy 2 nap a korkülönbség.

Egy kapcsolat sem fekete-fehér, ahogy ez sem egy tudományos recept egy jó kapcsolathoz, de mindenesetre egy jó alapot, szűrőt építhetsz fel belőle, hogy hol keresgélj, milyen emberre is van szükséged igazán. Nyilván ezekből a dolgokból nem deríthetsz ki mindent a legelején, mielőtt választanál, sok mindenre menet közben jössz rá, de figyelj az apró jelekre, és vegyél róluk tudomást. Használd ki az időd, ahogy csak tudod, az évek gyorsan repülnek.

Sok sikert kívánok mindenkinek! ;-)

Simon István, Life és Business Coach